Петък, 12 Април 2024 19:48
Борислав Крачанов за Европейското: Трябва да се подготвим за здрава битка
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

"На това ниво и възраст всеки може да победи всеки", бяха първите думи на селекционера на националния отбор на България за жени под 20 години Борислав Крачанов, след като бе изтеглен днес жребият за Европейското първенство. България е съдомакин на шампионата заедно с Ирландия. Надпреварата ще се проведе между 5 и 17 август, като София ще приеме битките от Група I, а Дъблин от Група II. Финалната четворка също ще се проведе в нашата столица.
Нашите волейболистки ще се изправят срещу Турция, Хърватия, Нидерландия, Словения, Испания, Белгия и Швеция.

 

 "Групата е доста равностойна. Със сигурност има държави, чийто класирания при жените ги правят на теория фаворити, но в тази възраст силите са много изравнени. Смятам, че попаднахме в прилична група", посочи Крачанов.

 

 Турция завърши на второ място на Световното първенство за жени под 19 години през миналата година и е един от основните фаворити на предстоящия турнир. България ще се изправи срещу южната ни съседка на Балканското първенство, което ще се проведе между 22 и 26 юли.

 

 "Няма как да избягаме от определени конкуренти. Срещу тях играем добре имаме да им връщаме. Миналата година на Световното те доказаха, че са фаворит, като стигнаха финал."

 

 Хърватия и Швеция спечелиха зоналната първа квалификация, а Холандия, Словения, Испания и Белгия достигнаха до финалите след вторите пресявки.

 

 "Не трябва да подценяваме нито един отбор. Нидерландия са много силен тим, Словения, Хърватия също..."

 

 361293084 771823408282383 4957586498753966819 n

 

 Дали в помощ на състава ни ще е домакинството на шампионата, ето какво мисли българския селекционер:

 

 "Вкъщи е хубаво да играеш. Определено да играеш пред собствена публика ще ни даде нужната подкрепа и криле, за да надскочим себе си, но от другата страна е и голяма отговорност. Защото всички прожектори са насочени към нас. Надявам се да се подготвим добре и да изиграем добро Европейско. Трябва да се подготви и психологически."

 

 По регламент на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) на този шампионат участват 16 отбора – двата домакина и 14 отбора, които се класират от двете квалификации. В груповата фаза отборите са разделени на две по 8. Те ще играят "всеки срещу всеки", а завършилите на първите две места в крайното класиране продължават напред. Двата отбора от двете групи играят кръстосано в елиминациите.

 

 "Форматът не ми харесва. Убиец е. За малък период от време се играят много мачове. Но ние трябва да се съобразим и да се подготвим за здрава битка. Със сигурност е тежко, но това е за всички отбори. Ние се готвим за това!"

 

 Крачанов и неговият щаб вече има план за подготовка, но най-вероятно ще има някои корекции.

 

 "Ще действаме по заложения план. Единствено може би ще променим контролите с Испания, след като се паднахме с тях в една група. Ще търсим друг противник, за да си сверим часовниците."