Понеделник, 01 Април 2024 13:39
Резултати от Предквалификационния турнир за момичета под 16 г.

Шест отбора се класираха за Квалификационния турнир от Държавното първенство за момичета под 16 години, който ще се проведе на 20 и 21 април. Това са Люлин, Пирдоп, Дея спорт, Славия 2017, Локомотив 1929 – Нидо и Етрополе. Те си осигуриха участие в следващата фаза след изиграването на Предквалификационен турнир. В него се включиха 12 отбора, които бяха разделени на три групи по четири тима. По регламент, определен от Комисията за Детско-юношески волейбол към Българска федерация волейбол, се игра по системата "всеки срещу всеки", а на база крайно класиране – първите два от всяка група продължават напред в шампионата за възрастта, а третият и четвъртият приключват участието си за сезон 2023/2024.

 

 В Група А се проведе в спортна зала "Багира" в Казанлък. Отборът на Люлин, който замени отказалия се ВК Хебър, постигна три победи, за да завоюва първото място в потока. Първите си две срещи столичният тим спечели на нула, а в последната се наложи след тайбрек и 3:2 срещу домакина Казанлък. Волейболистките от Пирдоп заеха второто място след лош старт в първата среща и 0:3 от Люлин, но след това постигнаха две чисти победи – срещу Казанлък и Севлиево волей.

 

 U16W-A

 

Класиране – Група А:


1. Люлин
2. Пирдоп
3. Казанлък
4. Севлиево волей

 

 Първото място в Група Б се реши буквално в последната среща от потока. Дея спорт и Славия 2017 постигнаха по две победи преди да определят първенеца. В спортна зала "ДКС – Младост А" бургаският тим даде само един гейм на съперниците. След две чисти победи за Дея спорт, това се случи именно в дербито им срещу "белите". Столичният тим поведе в първи гейм с 25:16, но Дея спорт направи пълен обрат, печелейки следващите три гейма. Домакините от Перун не успяха да запишат успех в групата, оставайки на последната четвърта позиция, а пред тях се нареди Марица 2022.

 

U16W-B

 

Класиране – Група Б:


1. Дея спорт
2. Славия 2017
3. Марица 2022
4. Перун 2023

 

 Столичният Локомотив 1929 – Нидо оглави Група В, задминавайки домакина Етрополе, въпреки че загуби директния им сблъсък с 1:3. Волейболистките на "железничарите" заеха първата позиция, след като имаха един гейм повече в актива си. БДИН тръгна силно с 3:0 срещу Етрополе, но след това допусна две поредни поражения и така не успя да се класира в първи двете места.

 

 U16W-V

 

Класиране – Група В:


1. Локомотив 1929 - Нидо
2. Етрополе
3. БДИН
4. Дунав

 

Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма  и Министерство на младежта и спорта.