Вторник, 17 Февруари 2015 14:45
А. Боричич: В България и Италия можем да имаме най-доброто европейско първенство, което се е състояло някога!

„Първо искам да поздравя Българската федерация по волейбол за провеждането на жребия в това толкова приятно място.  Благодаря и на властите, които са дали възможност  този жребий да се проведе тук. Начинът по който бе проведен жребият и младите хора, които участваха на сцената бе много добър“, заяви на официалната пресконференция след края на жребия президентът на Европейската конфедерация по волейбол Андре Майер. „Също така харесах много последната част, а именно официалната песен на първенството. Сигурен съм, че има доста федерации, които са щастливи от изтегления жребий. Също така съм сигурен и че има такива, които не са толкова щастливи, но това е системата и ако искат да спечелят трябва да се състезават и побеждават. Не сме сигурни още какви ще са пълните групи, защото все още има 6 отбора, които ще спорят помежду си за място на шампионата, но като цяло това, което видях като подреждане в групите гарантира мачове от най-високо ниво и състезание от най-високо ниво. Искам да поздравя българската и италианската федерации, че обединиха силите си, за да направят едно страхотно състезание. Убеден съм, че те знаят как да го направят. Ние сме сигурни, че те ще се справят и ще направят един великолепен турнир“, завърши Андре Майер.

България попадна в Група А с Германия, Чехия и победителя от Испания и Холандия, а групата бе определена като една от най-тежките на предстоящия турнир. „Лъвовете“ ще изиграят всички срещи от първата фаза на турнира в столичната зала „Арена Армеец“.

„Ние осъзнаваме възможността на предстоящото събитие, на което ще бъдем домакини. България както винаги ще се справи с предизвикателството да бъде домакин на форум от подобен ранг. Българското правителство подкрепя усилията на Българската федерация по волейбол да е сред водещите в света и да се представи достойно като организатор на подобно събитие“, каза след изтеглянето на жребия Министъра на младежта и спорта Красен Кралев. „Подкрепяме ги не само морално, но и финансово. Искрено се надявам и желая успех на нашия представителен отбор, въпреки че попадна в една от най-тежките групи. Очакват ни интересни моменти в София и във Варна. И двата града ще покажат, че България може да бъде наистина на висота, провеждайки подобен форум“, завърши той. На събитието присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която изнесе реч по време на официалната церемония.

„България и Италия тепърва трябва да започват да работят, но аз съм сигурен, че това са две страни, които имат много опит в организирането на най-различни състезания. И от световно и от европейско ниво и могат да се справят чудесно“, заяви първият вицепрезидент на Европейската конфедерация по волейбол Александър Боричич.  „Освен това имат и силни национални отбори. Ще наблюдаваме наистина едни добри мачове. Сигурен съм, че от тук нататък можем само да направим така, че в България и Италия да имаме най-доброто европейско първенство, което се е състояло някога“, продължи той.

Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 9-и до 18-и октомври. Другият домакин на надпреварата Италия избра да бъде водач на Група В, в която попаднаха  Франция, Хърватия и победителя от Естония и Швеция. Всички срещи от тази група ще се изиграят в Торино.

„Дошъл съм тук като президент на Италианската федерация, но и като приятел на България. Историята между нашите държави, Италия и България, датира отдавна. В Италия сме научили много от много български играчи, които ни научиха как се играе волейбол. И се научихме доста добре от тях“, заяви президентът на Италианската федерация по волейбол Карло Магри. „Имахме и обмен на треньори между двете страни. Играли сме заедно през годините. Нещата се развиха по естествен път и се надявам, че сега ще се получи много добър шампионат. Италия ще придаде целия си опит, с който разполага и може да помогне при организация на спортни събития, на своите приятели от България. Както винаги благодаря на президента Майер, на г-н Боричич, на г-н Лазаров, на г-н Тодоров, на всички приятели“, завърши италианецът. Интересното е, че Италия бе домакин на първото европейско първенство през 1948 г., а България на второто 2 години по-късно.      

„Както се казва жребият е хвърлен. Вече знаем как са разпределени отборите в двата потока в Италия и България. Трябва да се готвим и това, което бих искал да подчертая е, че за да станем организатори на това европейско първенство наистина бяха положени много усилия. Тук благодаря на цялото ръководство на Европейската конфедерация по волейбол и лично на президента г-н Майер“, сподели президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров.

„Със силната подкрепа на нашите италиански партньори европейското първенство вече е факт. Надявам се, че нашият отбор ще успее да продължи напред, за да играе на полуфинал и да се бори за медали. Това е моята силна убеденост, че тук в България в, София това ще се случи“, завърши той.