Сряда, 21 Февруари 2024 15:33
БФВ и НСА проведоха семинар с млади таланти в столицата
Снимка: bfv.bg

Семинар на тема "Основни елементи на волейболната игра и ценностите на спорта" проведе Българска федерация волейбол, съвместно с Национална спортна академия "Васил Левски". Събитието е част от проекта SERVE (№ 101050341 - SERVE - ERASMUS-SPORT-2021-SCP), съфинансиран по програмата "Еразъм +".

 

 В обучението, което се проведе в конферетната зала на спортна зала "Левски София" в столицата, се включиха близо 50 млади волейболистки на възраст между 9-14 години. Главен лектор бе гл. ас. д-р Владимир Котев от Факултет "Педагогика" към НСА. Той представи програмата и разясни функциите на дигиталното приложение, като провокира присъстващите да вземат и активно участие под формата на дискусия.

 

 Проектът SERVE (Smart Education Resources in Volleyball Environment) има за цел да промотира образованието в и чрез спорта, както и да насърчава двойното кариерно развитие на състезателите по волейбол. Подходът, който е използван, е чрез дигитална платформа (налична и в мобилна апликация). Котев обясни, че съвременното поколение непрекъснато използва мобилни устройства и именно поради тази причина се дава възможност на младите хора да се образоват, когато им е удобно – докато пътуват, почиват, обядват и т.н.

 

 428169051 829906458897916 5718408413618588526 n

 

 На въпроса "Какви ценности дава волейболната игра?" младите таланти посочиха отговори като: "да реагираме и мислим бързо", "овладяване на емоцията", "дисциплина", "работа в екип", "поемане на отговорност" и др. Те се запознаха с част от видео клиповете, които бяха заснети през май 2023 г. и които включват уроци по Основни елементи на волейболната игра: Сервис, подаване, забиване, блокада.

 

Уроците са достъпни в YouTube канала на програмата: ТУК.

 

 Платформата дава възможност и за проверка на получените знания чрез онлайн тестове.

 

 PXL 20240217 113200407.MP

 

 Проектът SERVE, в който Българска федерация волейбол участва, е в партньорство със Сръбската и Хърватската волейболни федерации, Национална спортна академия "Васил Левски" и Университета на Виена. За двугодишния период на проекта ще бъдат обхванати талантливи волейболисти от спортни клубове на възраст между 9 и 19 години, треньори по волейбол, учители по физическо възпитание, студенти, както и всички заинтересовани да участват. Чрез транснационална мрежа от три от водещите международни волейболни федерации и две от водещите европейски образователни институции се разработва устойчив европейски образователен и тренировъчен модел, който да повишава уменията на талантливите състезатели от спортни клубове, на участниците в масовия спорт в училищното образование и на всички свързани.