Понеделник, 22 Януари 2024 09:10
Зетова след финала:  Притеснението повлия доста на нашето представяне
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Селекционерът на националния отбор за жени под 18 години Антонина Зетова не скри критиките си към своите избранички след финала на зоналната квалификация за Европейско първенство. България допусна загуба с 2:3 от Турция в директната битка за квота.

Турнирът, на който страната ни бе домакин, се проведе в столичната зала "Христо Ботев", като много фенове изпълниха трибуните в последните два дни.

 

 Г-жо Зетова, видяхме сълзи в очите на момичетата след края на финала. Такава ли емоция и влагане искате да виждате в отбора?

Честно казано, аз имам малко резерви откъм влагането на момичетата. То е нормално за тях, но ги видях доста по-притеснени от нормалното. Някои от тях, не всички бях. Притеснението повлия доста на нашето представяне.

 

 Тоест, предварителното фаворизиране на Турция, ни изигра лоша роля?

 Не. Турция знаем, че са класен отбор, но видяхте как завършиха геймовете и те показаха притеснение. Просто в тайбрека, да кажем, ние тръгнехме по-притеснени от тях. Незнайно защо. Тази неувереност беше и в двете полета, на базата на сервиса, който се биеше. Сервисът в този мач беше основен. Може би единственият елемент, на който се справихме много добре. Страшно много резерви имаме в интерпретацията на мачове от такъв ранг. Мисля, че трябва да мине малко време, момичетата да натрупат опит и самочувствие, за да можем да има повече постоянство срещу силните отбори, които се вижда, че са не са чак толкова силни.

 

 България изигра страхотен първи и четвърти гейм, особено в атака. Това ли лице искате да виждате на отбора? И колко още ще е необходимо да се създаде това постояноство, за което говорите?

 Надяваме се още на следващия турнир. Този турнир беше много важен за мен, за да видя и преценя характера и действията на момичетата, защото още от самото начало ви казах, ч подготовката беше, за да бием от първия път. Но ми беше интересно да видя вече и в най-важните моменти кой-как реагира. Да кажем - видях някои интересни неща.

 

 В хода на турнира направихте различни ротации и дадохте шанс на повече момичета. Във финала заложихте на Божидара Арнаудова и Божидара Иванова. Доволни ли сте от включването им?

 Дари се включи на необичаен за нея пост. Пробвах я на диагонал. Исках да видя дали ще може да се справи, тъй като в клуба си тя играе вече на този пост, но още и е рано. Все пак да не забравяме, че тя е набор 2009.

 

 Предполагам, че ще искате още един лагер преди следващата квалификация, която е април месец. Ще пробвате ли и други момичета или запазвате настоящия състав?

 Нека първо да мине малко време. Трябва да анализираме тази подготовка, да анализираме какво сме направили и какво може. Може би по-натам ще решим стратегията за следващите ни лагери.

 

 В полуфинала и финала се радвахме на пълни трибуни в зала „Христо Ботев". Радвате ли се, че тези момичета са обект на внимание и подкрепа от страна на феновете?

 Да. Смятам, че това трябва да бъде нормалното нещо в един волейбол мач.

 

 Отрази ли им се добре тази подкрепа?

 Не мога да кажа. Подкрепата беше добра, но виждам, че на някои от момичетата им дойде в повече.