Вторник, 16 Януари 2024 11:33
Звезди на бъдещето: Божидара Иванова
Снимка: bfv.bg

За волейболното ДНК в България е ставало дума много пъти. И в следващите редове ще ви разкажем за една бъдеща звезда, която идва от волейболна фамалия. Наследява генът на баща си и на едва навършени 15 години е с впечатляващ ръст от 193 сантиметра! Потенциалът ѝ е обещаващ още от първите години в спорта и неслучайно получава първата си повиквателна за национален отбор, когато е само на 13 години.

 

 Тя е Божидара Иванова.

 

 Не със стъпки, а с големи отскоци върви спортната кариера на Божидара до този момент. С показателите и играта си често застава редом до по-големите. Родена е на 3 ноември 2009 година. Баща ѝ е бившият национал и настоящ помощник треньор в женския национален отбор Светозар Иванов.

 

 Първоначално Божидара започва да тренира баскетбол, но покрай баща си решава да се прехвърли във волейбола. Тогава е едва на 7 години.

 

 "Помня, че в първите ми тренировки по волейбол се справях добре, защото вече имах малко опит в спорта покрай баскетбола. В началото изобщо не ми се тренираше волейбол и исках да спра, но лека-полека почна да ми харесва", казва Божидара.

 

 Първите си стъпки в спорта прави в Италия, където живее със семейството си заради професионални ангажименти на баща ѝ.

 

 "Във волейбола ми харесва, че е отборен спорт и ме учи на дисциплина и помага да си изградя характера."

 

IMG-8644ce8f5675e9071bd44a1835bf50cb-V

 

 Когато се връщат в България е записана във ВК Славия, а сега носи екипа на Левски София.

 

 "След един турнир от Левски звъннаха на баща ми и му казаха, че ме искат за отбора им. Понеже там има по-добри условия за трениране и за развитие, решихме че ще е най-добре да се преместя."

 

 През 2022 тя получи наградата за "Най-добър блокировач" при момичетата под 13 години, а миналия сезон взе същия приз при момичетата под 16 години. През септември с екипа на Левски бе обявена за MVP по време на международния детски турнир "Ямал Къп", където "сините" завършиха на второ място. Още през лятото силното ѝ представяне в първенството на България при подрастващите ѝ отреди място в състава на националния тим за жени под 17 години за Балканското и Европейското първенство през 2023 г. А първата си повиквателна за национален отбор получава когато е едва на 13 години!

 

"Много се зарадвах, защото изобщо не я очаквах. Тогава си казах, че няма значение, че другите са по-големи и ще дам всичко от себе си, за да остана. Понеже съм по-малка, очаквах другите да се държат зле с мен, но те се отнесоха много добре и ми даваха съвети какво мога да направя, за да се получи дадено нещо по-добре."

 

IMG-b35bdd7e6abe0e0423756aa46129b434-V

 

 Сега тя е част от националния отбор за жени под 18 години. Почти всичките ѝ съотборнички са по-големи с 1-2 години от нея, но това не я притеснява. Смело и уверено Божидара е готова да посрещне предизвикателствата пред нея, а най-скорошното е квалификацията за Европейско първенство за жени под 18 години, на която София е домакин.

 

 "Очаквам да играем добре и да се класираме", лаконична е Иванова.

 

 Двубоите са между 17 и 21 в столичната зала "Христо Ботев". Първата среща на младите "лъвици" е на 19 януари от 16:00 ч. от Група А срещу Косово. В група Б са Турция, Северна Македония и Сърбия. Полуфиналите са в събота, а финалът в неделя. Победителят в турнира ще получи директна квота за Европейското първенство (1-13 юли) тази година.

 

 2a1fe3454a51e8c7b7a7a44e58082ddf XL

 

 Официален дебют начело на отбора ще направи легендата на женския волейбол у нас Антонина Зетова.

 

"Първоначално беше малко страшно, че сме с нов треньор, защото не я познавахме. Но всичко мина в първите дни и разбрахме, че е добра треньорка и научихме нови начини да направим нещо по-добре и се получи. Самото чувство да тренираш с легенда от волейбола е много хубаво, защото знаеш, че може да научиш много от нея."

 

 Баща ѝ Светлозар Иванов също е треньор. Той е един от помощниците на италианския специалист Лоренцо Мичели начело на жените.

 

"Допитвам се до баща ми за различни елементи от играта и след всеки мач коментираме какви грешки съм допуснала и как да ги оправя."

 

 IMG-e380223bfeac142345de8cc7e56a8176-V

 

 Въпреки крехката и все още възраст, тя мечтае смело. И като много се цели в най-високото – Италия. Любопитна подробност е, че вече играе на два поста – централен блокировач и диагонал. И се справя успешно и на двете позиции.

 

 "Очаквам през тази година да напредна на новия ми пост като диагонал и да станем първи с отбора ми на републиканското, както и да вземем медал на Европейското с националния тим", Божидара споделя желанията си за 2024 г.

 

 А ние ѝ пожелаваме успех в сбъдването на мечтите!