Четвъртък, 21 Декември 2023 13:43
Волейболът е традиция и страст в столичното 96 СУ

С волейболни традиции и отличници се гордее столичното 96 Иновативно средно училище "Лев Николаевич Толостой". Най-успешният колективен спорт в България има дълга история в това учебно заведение, през което са преминали и не малко волейболни национали и именити състезатели от този спорт. Например - една от актуалните ни звезди Мартин Атанасов, както и Боян Йорданов, Велизар Чернокожев, Денис Чавдаров, Петър Атанасов и дъщеря му Йоана Атанасова, и други.

 

 В 96 СУ към волейбола е привлечен като ученик и настоящият президент и треньор на ВК Люлин - Деян Нинов. Тогава го открива треньорът Божидар Горанов. Двамата днес заедно продължават тази традиция, като 15 от подрастващите им състезатели в клуба са възпитаници именно на същото училище. В него от скоро работи като учител по физическо и бившият център на Левски, Монтана и Нефтохимик и също треньор във ВК Люлин – Теодор Богданов.

 

 Водени от любовта към тази красива игра и за да продължат тази спортна линия, ръководството на 96 СУ се включи с огромно желание и ентусиазъм в международния проект "С волейбол на училище", организиран от Българска федерация волейбол (БФВ) и Европейската конфедерация по волейбол (CEV)."

 

411791262 366329005948370 27737373356560717 n

 

"Имаме удоволствието да се включим в този проект, който търси възможностите да запали интереса на децата към обичаната игра и един от най-успешните отборни спортове у нас – обърна се към присъстващите на церемонията Цветелина Вълчева, директор на 96 СУ. - За волейболните клубове това е пътека за избор на таланти с желание да спортуват и побеждават. Волейболът и образованието може да вървят ръка за ръка, като изграждат заедно личността на всяко дете. Вярваме, че образованието и спортът са два основни стълба за изграждането на по-добро бъдеще. Нека подсигурим достатъчно добри възможности за вас, деца. Да откриваме и развиваме вашия талант. Целта е не просто да се откриват и изграждат успешни спортисти, а успешни личности. Нека да се насладим на този спорт!"

 

 96 СУ е едно от 12-те учебни заведения в район Люлин. В него учат над 1100 деца, които всеки ден, влизайки във входа на сградата, се сблъскват с огромни витрини със стотици купи и медали. Спортът е една от големите гордости на училището.

 

412064854 366327139281890 7586076387585713555 n

 

 Програмата бе открита с изпълнения на вокална група "Арт сърца" и танцова формация "Естрея".

 

 "Много се радвам, че отново присъствам на една такава прекрасна инициатива, свързана със спорта, в нашия район. – на свой ред каза Георги Тодоров, кмет на район Люлин. - Изключително много се радвам на това, че има създадена такава система и организация. Защото по този начин ние предоставяме възможност на децата да се развиват по пътя към големия спорт, който започва именно от тези ученически салони. Това, което казвам навсякъде и поемам като ангажимент, е чрез възможностите, които района и Столична община имат, да подкрепяме подобни инициативи и да се разрастват. И от едно такова добро начало – да го направим все по-голямо и ангажиращо за много деца. Аз вярвам, че това е пътят да има превенция за децата, да се подобри средата, в която живеят. Истината е, че децата са нашето бъдеще, което идва съвсем скоро и много неусетно ще дойде времето, в което тези ученици ще бъдат на ръководни позиции."

 

412039569 366329152615022 3254744798051968096 n

 

 Тодоров уважи събитието заедно със своя заместник д-р Петър Занев, като двамата увериха и училищното настоятелство, и представителите на БФВ, че гледат отговорно и сериозно към спорта и популязирането му сред младежта.

 

 А както стана ясно – волейболът е широко разпространен в 96 СУ. Затова не беше изненада препълненият с деца физкултурен салон. Ученици показаха отлични умения с топката и играта на мрежа пред погледа на волейболните легенди Любомир Ганев и Евгени Иванов. Децата бяха подпомагани с насоки от Камелия Богданова, треньор от ВК Люлин, както и на преподавателя им по физиченско възпитание Теодор Богданов.

 

 "Радвам се, че сме тук сред вас, защото смело мога да каже, че този проект е е един от най-добрите социални проекти, които Българска федерация волейбол има и е изпълнявала. – обърна се към присъстващите Любомир Ганев, президент на БФВ. - Целта на тази програма е да покажем, че образованието и спорта, а в частност – волейболът, вървят ръка за ръка. Да дадем възможност на много от вас да се запознаят с тънкостите на волейболната игра. И да направим така, че да имате възможност да спортувате, да тренирате и надявам се, че някои от вас ще бъдат следващите шампиони на България. Пожелавам ви успех! Учете и се забавлявайт!"

 

412071015 366329335948337 961641903416693575 n

 

 Инициативата "С волейбол на училище" има за цел да докаже на учениците, че образованието и спортът не са две отделни посоки в живота, а могат успешно да се съчетават. Заедно те подпомагат личностното израстване на младите хора. Вече втора година десетки училища в цялата страна се докосват и запознават с магията на волейболната игра, като професионални треньори и клубове помагат за реализирането на проекта.

 

 Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".