Понеделник, 18 Декември 2023 16:27
Вицепрезидентът Петър Кънев на 70 години:  Не позволихме канибализмът да застигне волейбола
Снимка Костадин Андонов

Петър Кънев, вицепрезидент на Българска федерация волейбол, празнува днес рожден ден. Бизнесменът и политик, който е един от моторите във федерацията, навършва 70 години. Всеки ден той не спира да се занимава с проблемите и казусите във волейбола. Създател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, той развива успешен печатарски бизнес. Неговата компания "Демакс" за четвърта поредна година е генерален спонсор на Национална волейболна лига за жени.

 

 Екипът на БФВ честити юбилея на Петър Кънев с пожелания за отлично здраве, все такава упоритост и воля, реализирани проекти и успешно постигнати цели и красиви моменти с близките хора!

 

 На първо място - честит юбилей, г-н Кънев! Как се чувствате на 70 години?

- Не съм като на 25 в спортната рота или на 30 в студентските отбори. Но повярвайте - в добра форма съм. От време на време волейболът се обажда - ту в коленете, ту в раменете, ту в кръста. Но това е съдбата на всеки, който се е занимавал с професионален спорт.

 

 Какво е най-хубавото, което се случи във волейбола в последните години?

- Че не последвахме примера на много федерации. Имам предвид канибализма, който се случи на различни места. Няма дублаж на федерации, а напротив - всички сме единни в името на успеха. Волейболът е единственият български спорт, който в момента има десетки състезатели при мъже и жени в отбори от Западна Европа. И не на последно място - успяхме да спасим женското направление. Преди три години можеше въобще да няма първенство. Благодарение на ръководството на БФ Волейбол и на члена на управителния съвет Станислав Николов минахме преломния момент. Сега имаме нормално първенство.

 

 Какви са амбициите ви за бъдещето? 

- Не са само мои, а на всички. Държавата трябва да увеличи финансирането на спорта. Бюджетът на Министерството е около 140 милиона лева, от които 80 са за професионален спорт. Това, което държавата отделя, е половината от бюджета на полската федерация. Моето огромно желание е да всички спортове в България да вървят нагоре. И затова е нужно шоково увеличение на финансирането - за бази, зали, стадиони.


Как ще прекарате празника?

- У дома с внуците.

 

 Какво ще си пожелаете за 2024 година? 

- Здраве! За останалото ще говорим догодина.