Понеделник, 11 Декември 2023 12:56
Първа тренировка за Тони Зетова с националния отбор за жени под 18 години
Снимка: bfv.bg

Тази сутрин Антонина Зетова проведе първа тренировка с националния отбор за жени под 18 години. Легендата на българския женски волейбол бе назначена за селекционер на тима на 22 ноември. От днес до сряда (11-13 декември) тя ще проведе мини лагер с момичетата. Той е част от подготовката за предстоящите европейски квалификации (17-21 януари 2024 г.) в София, но и с опознавателен характер за треньорския щаб.

 

 "Видях колко добри резултати дават тези мини лагери, които се осигуряват от Българска федерация волейбол от миналата година. – коментира Зетова пред сайта на БФВ. - Това е новост, но наличието им при подрастващите състави е много важно, защото в тях се събират състезателки, върху които ние, треньорите, нямаме постоянно наблюдение и така можем да проследим дали има прогрес в играта им. От друга страна, и момичетата имат възможност да усетят духа на националния отбор и да проверят себе си сред по-силна конкуренция на отделните постове, да натрупат опит. Вече виждаме конкретни резултати от тези лагери."

 

1200x628px Media Article Cover 21

 

 Отборът за жени под 18 години ще се подготвя в рамките на три дни в столичната зала "Христо Ботев". Програмата включва пет тренировки, а съставът, който е извикан е по-разширен. Зетова и нейният щаб изпратиха повиквателни на 22 състезателки.

 

 "Целта на този мини лагер е да извикаме една по-разширена селекция, която включва и момичета, които през последната година не са били в полезрението на щаба и които са показали израстване. Ще започнем да налагаме и стратегията, която имаме за този състав", посочи селекционерът.

 

IMG 20231211 105755

 

 Зетова казва, че това не е окончателния състав и шанс да попадне в отбора ще има всяка състезателка, която демонстрира добра форма и развитие.

 

 "Понеже става дума за най-малката възраст при националите и тук промените в развитието на отделните състезатели е много динамично – някои бързо напредват, други на моменти изостават, ние ще следим широк кръг от волейболистки и ще сме в готовност за промени", казва треньорката.

 

 В треньорския щаб на тази възраст има още едно ново попълнение – италианският специалист Лука Киапини. Микро лагерът е само една седмица преди основният, който започва на 19 декемри. Въпреки че времето до важните мачове е малко, Зетова е оптимист за подготовката.

 

 "Била съм дълго време в националния отбор и като състезател, и като треньор, и трябва да кажа, че преди това отборите имаха не повече от 20 дни подготовка. Сега това подсигуряване на този дълъг тренировъчен процес е много положителен, защото наистина може да се свърши много работа. При подрастващите е по-трудно, защото при тях са нужни години, за да развият техническите умения", посочи легендата.

 

IMG 20231211 111939

 

 Квалификациите за Европейското първенство са две. Вторият кръг е между 11 и 14 април, а финалите са в Кипър и Гърция от 1 до 13 юли. За този национален отбор предстои и Балканското първенство през лятото. Ето и какви са основните изисквания, които иска новият национален селекционер.

 

 "Със сигурност и това, което винаги много съм държала, е 100 процента раздаване по време на тренировка. Това е, което ще изисквам, както и борбеност. Ние играем за България!", посочи Зетова.

 

 Състав на националния отбор за жени под 18 години:

 Симона Иванова, Габриела Жекова, Божидара Арнаудова, Лия Млякова, Мариела Петрова, Божидара Иванова, Вяра Парапунова, Лиана Василева, Магдалена Механджийска, Василена Николова (Левски София), Мария Магдалена Недялкова, Александра Китипова, Елисавета Сариева (ВК Марица), Вероника Петрова, Стефани Дянкова, Деница Ангелова (ЦПВК), Димана Иванова, Виктория Нинова (ВК ЦСКА), Калина Василева (ВК Миньор Перник), Никол Окоро (ДКС Варна), Габриела Найденова (ВК Казанлък), Радина Димитрова (Славия 2017).