Четвъртък, 07 Декември 2023 17:03
FIVB направи най-добрия годишен календар

След година и половина проучвания световната федерация FIVB изготви най-добрия в историята календар във волейбола. Той е изцяло съобразен с олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. В изготвянето му е взето мнението на най-големите федерации, състезатели, треньори и медии, държащи правата на големите състезания.
Календарът е за периода 2025-2028 година и е съобразен с Лигата на нациите, световните и континенталните първенства. Класирането за Олимпиадата и мондиалите ще става най-вече чрез световната ранглиста.


Календарът от големи международни състезания е редуциран с 25 процента в сравнение с подготовката за Токио 2020. Здравето на волейболистите е "в сърцето" на програмата. Най-важното нещо е всеки да има достатъчно време за възстановяване. Сега състезателите ще имат по 13 седмици за почивка, докато за цикъла преди Париж 2024 времето е 11 седмици и половина.
 

"От 60 години съм във волейбола като играч, президент на национална федерация, на континентална конфедерация и FIVB - каза д-р Ари Граса, първият в световния волейбол. - Това е най-добрият календар, който някога е правен. Взехме под внимание цялата информация, която получихме. С оптимизацията на календара ние очакваме най-добрите спортисти и отбори да участват в големите състезания. Световното първенство ще е на всеки две години и ще с по 32 отбора. Така много повече страни ще могат да бъдат домакини и да участват в този толкова престижен турнир."
 

Всяка национална федерация трябва да съобрази календара на вътрешните първенства с този на FIVB. Според него мъжете ще имат по три седмици за почивка, а жените - по месец.

 

Календара можете да видите на следния линк:

https://www.fivb.com/en/about/news/volleyball-calendar-2025-2028-launched-the-best-ever?id=101166