Четвъртък, 02 Ноември 2023 17:30
Министър Димитър Илиев към БФВ: Вие сте добрият пример!
Снимка: bfv.bg

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев проведе работна среща с представители на Българска федерация волейбол (БФВ), на която бяха обсъдени важни теми за състоянието и развитието на този спорт у нас.

 

 По покана на БФВ министър Илиев посети днес офиса на федерацията като се запозна с всички служители. Делегацията от министерството включваше заместник министъра на спорта проф. Даниела Дашева и Емилия Велковска, директор на дирекция "Спорт за високи постижения".

 

"Поздравление за организацията и структурата, която сте създали. По всичко личи, че тук се работи много. Вие сте добрият пример! Възхищавам се като гледам екипа, който сте събрали тук. Знам колко е трудно това", министър Илиев се обърна към представителите на БФВ в началото на работната среща.

 

 От името на БФВ участие взеха президентът Любомир Ганев, вицепрезидентите Петър Кънев и Давид Давидов, както и членовете на Управителния съвет Живко Желев и Станислав Николов. Ганев запозна гостите с цялостната структура на федерацията, с последните промени в устава и в Управителния съвет, с целите на Изпълнителния комитет и отговорниците по ресори, съществуващите комисии и звена, както и спецификата в работата на всяка една от тях.

 

 "От 30 години съм в Управителния съвет на Българска федерация волейбол и мисля, че за първи път министър идва лично на посещение при нас. Благодаря ви за пълната подкрепа, която ни оказвате досега и че винаги се отзовавате на нашите молби за помощ", сподели Петър Кънев.

 

image00003

 

 В работната среща дълго бяха обсъдени проблемите с инфраструктурата в страната и нуждата от център за подготовка и възстановяване на подрастващите национални отбори.

 

 "Ние сме единствената страна на Балканския полуостров, която няма такъв център", посочи Давид Давидов.

 

 "Много добре разбираме, че държавата беше абдикирала от спорта в последните 10 години. Опитваме с наличните ни средства да отговорим на нуждите на федерациите", отвърна министър Илиев и обеща да проучи възможностите да се търси решение на този проблем.

 

 Представителите на Министерството на младежта и спорта поставиха въпрос за анализа на представянето на националните отбори през годината и най-вече на мъжкия. Също така, дали БФВ има визия и стратегия за работата на селекционерите в следващите години.

 

 "Започваме нова страница и се чувстваме оптимисти. Изпращаме година с много добри резултати при подрастващите национални отбори. Втори сме в Европа след Италия, а в света сме на трето място по резултати", разказа Давидов.

 

 Министър Илиев подчерта на няколко пъти, че за него от първостепенно значение е задържането на талантите в мъжкото и женското направление и апелира БФВ да положи усилия за тази цел. Представителите на БФВ дадоха много конкретни примери за работата си в тази посока.

 

 "Силно ограничихме участието на чужденците в "Efbet Суперволей", за да подпомогнем подрастващите. Ние искаме да дадем възможност на нашите състезатели, сред които и много млади, да се изявяват на най-елитното ниво. Затова приехме правило до 2028 г. всеки клуб да има право да картотекира до 5 чужденци, а само 3 да могат да бъдат едновременно на терен", уточни Живко Желев, който оглавява Национална волейболна лига – мъже.

 

 Накрая членовете на УС на БФВ запознаха представителите на Министерството на младежта и спорта със спортно-състезателния календар за 2024 г., сред които домакинствата на Европейско първенство за мъже под 18 години и Европейско първенство за жени под 20 години. Също така и намерението България да кандидатства за първото по рода си Световно първенство за мъже под 17 години. Министър Илиев получи покана да присъства на финалите за Купата на България за мъже, които ще се проведат между 4 и 6 януари в София.

 

 "Волейболът е важна тема за нас!", увери министър Димитър Илиев и обеща доброто партньорство между двете институции да продължи.