Вторник, 19 Септември 2023 12:53
Николай Иванов преди Треньорската конвенция на CEV:  Много е хубаво, че имаме обратна връзка от треньорите
Снимка: bfv.bg

Тази седмица Българска федерация волейбол (БФВ) е домакин на изключително престижно събитие. Четвъртото издание на Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) ще се проведе в София между 22 и 24 септември. Над 150 специалисти ще участват в събитието, което е едно най-вдъхновяващите и полезни за треньори и учители по физическо възпитание в цял свят. Програмата на семинара включва теоритични и практически занимания, които ще се състоят в спортна зала "Левски София". Събитието ще мине и под знака на 50-годишния юбилей на CEV.

 

 

По този повод разговаряме с Николай Иванов, който е член на Треньорската комисия и на Комисията за детско-юношески волейбол.

 

 

Г-н Иванов, по-малко от месец след домакинството ни на Европейското първенство за мъже, България отново е домакин на друго голямо и престижно събитие под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV). Колко значима е привилегията да приемам Треньорската конвенция?

 

Доста значима е, защото ще дойдат над 150 специалисти от различни точки в Европа, които ще чуят нови тендеции, методики и практики за развитие на играта волейбол. България ще бъде отново в центъра на много важно събитие от най-висок ранг.

 

 Конвенцията е насочена към треньори и предподаватели, които работят с подрастващи. Вие сте член на Треньорската комисия към БФВ. Колко необходими са този тип обучения и колко често трябва да се провеждат?

 

 От особено важно значение е да има един продължителен процес на обучение. БФВ продължава своята линия и следва своята програма за усъвършенстване на треньорски кадри в България. Само през тази година Комисията за ДЮВ организира шест семинара във всички региони на България, които бяха отворени за всички клубове. На практика, с хората от екипа се опитахме да предоставим съдържанието от предишната конвенция, която се проведе през 2022 г. Така ще бъда и след тази конвеция. Поради ограничения брой специалисти, които могат да присъстват, ние ще направим всичко възможно предстоящите лекции и получени знания, да стигнат до всички треньори в България, като продължим с провеждането на семинари по регионите.

 

 Какво ви прави впечатление при вашите лични срещи с треньорите досега? Споделят ли интереси, нуждни и изводи?

 

 Много е хубаво, че имаме обратна връзка. Треньорите, посетили нашите семинари, буквално още на следващия ден започнаха да прилагат наученото с децата, с които работят. И споделяха, че наистина има полза от теоритични и практически занимания и семинари. Силно се надявам да продължим в тази линия, подорявайки комуникацията по отделните звена, за да може да се търсят добри решения, които да бъдат от полза на треньорите, което ще рефелктира в положителна насока върху работата им с децата. Важно е повече деца, които са влезли в залата – да остават, а не да се отказват.