Понеделник, 11 Септември 2023 10:31
Ренато Арена: България е втората ми родина
Снимка Костадин Андонов

Ренато Арена, първият вицепрезидент на CEV, изгледа два дни от Европейското първенство във Варна. Италианският ръководител в Европейската конфедерация даде ексклузивно интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

- Синьор Арена, добре дошли в България! Какво мислите за двата дни от Европейското първенство, които изкарахте във Варна?
 

- Моите впечатления са изцяло позитивни. Работих тясно с българската федерация на предишното европейско първенство и преди това за световното. Италия и България бяха организатори и вървяхме ръка за ръка. Винаги съм виждал колко впечатляващо работи вашият президент Любомир Ганев и неговият екип. Няма какво да дискутираме – България е на най-високо ниво.
 

- Гледахте осминафинала България – Франция. Какво мислите за нашия отбор и публиката във Варна?
 

- България има много добри състезатели. Може би трябва да направите някои промени. Но аз нямам право да говоря за спортно-технически неща. Това не влиза в задълженията ми. Но мога да кажа за феновете – бяха фантастични. По телевизията също се вижда, че създават прекрасна атмосфера.
 

- България организира много често големи волейболни първенства. Как се справяме и утвърдихме ли се като домакин?
 

- Сега сте на топ ниво. Организацията в България е отлична.
 

- Какъв съвет дадохте на нашия президент Любомир Ганев?
 

- Нашите партньорски отношения са отдавна и са много добри. Работили сме заедно. С всеки изминал ден се разбираме все по-добре. Аз имам голям опит от организирането на много състезания в Италия. Виждам, че България се справя все по-добре. Говорим много и съм щастлив, че сега виждам колко високо ниво е достигнато.
 

- Следващия уикенд CEV организира галавечер по случай своята 50-а годишнина. Какво постигнахте в този половин век?
 

- Галата е само върхът на айсберга на една дълга история. Ние започнахме да празнуваме от началото на януари чрез много състезания. CEV постигна много през тези години. Сега наши членове са 56 държави. Волейболът се превърна в много популярен спорт.
 

- Колко пъти сте посещавал България и какви са спомените ви оттук?
 

- Вторият ми паспорт е от България. Толкова много пъти съм идвал тук. Не мога да си спомня точно колко. Когато дойдох за първи път, залата във Варна не беше реновирана. Сега виждам колко нови имате – в София, в Русе, в Пловдив, в други градове. Обичам да идвам в България и затова казвам, че това е втората ми родина.