Понеделник, 03 Юли 2023 15:51
Андреа Буратини:  Имаме шанс да сме на полуфинал на световното
Снимка Ивайло Дончев

Андреа Буратини, треньорът на националния отбор за мъже под 21 години, даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол след загубата с 2:3 от Иран на приятелския турнир в залата на "Левски София". Италианският специалист разкри очакванията си и за предстоящото световно първенство в Бахрейн.

- Колко голямо значение има резултатът от мача с Иран преди мондиала?
- За мен целият турнир беше важен. Видяхме много неща. Трябва да кажа, че тук бяха четири отбора, които могат да спечелят световното. Нивото е много високо. В първите дни срещу Бразилия и САЩ играхме много добре. Не че днес срещу Иран не играхме, но малко по-слабо. Сега е моментът да гледам статистиката. Разликата беше при началния удар. Нормално нашият тим изпълнява много по-добре. Днес не беше така. Без начален удар е по-трудно да се играе добре в блок и защита. В този мач правенето на брейкточки бяха по-зле от предишните двубои.


- Победихме много убедително Бразилия и САЩ. В какво бяхме толкова силни?
- В момента тези два отбора са на малко по-ниско ниво в сравнение с Иран. Разликата беше, че в първите два дни началният ни удар беше отличен. В първия мач срещу Бразилия имаме 12 аса и 16 грешки. Това е страхотно. Срещу Иран бъркахме много.


- Разузнахте ли съперниците на световното?
- Трябва да мислим мач за мач, а не за класиране, място. Освен това няма никакъв смисъл да се говори какво нашият отбор е направил преди. За две години всичко се е сменило. Нашето внимание е към първия мач срещу Канада. Друго не ме интересува. Имаме материал. Ако не играем на 100 процента, няма да е лесно.
 

- Колко силна е Канада?
- Добър отбор. Малко по-долу от нивото на турнира в София. Има състезатели, които играят в колежански тимове в САЩ. Притежават добър диагонал. Разпределителят не е много висок. Двамата им центрове обаче са силни, добри са на блокада. А единият е изключителен при атаките. Важното е да бием добър начален удар без грешки. Ако Канада има проблем, то той е в посрещането.
 

- Казахте, че в София са се събрали четири отбора, които са сред фаворитите на световното...
- Освен тях трябва да добавя Италия. Миналата седмица играхме контроли срещу тях. Също така е Полша. Трябва да сме максимално концентрирани. Полша е в нашата група. Ако стигнем втората, може би Полша и Иран. От три отбора два продължават. Трябва да играем добре. Не е лесно, но имаме шанс да сме на полуфинал. Когато сме там, може да планираме.