Петък, 16 Юни 2023 16:15
Любомир Ганев пред Bloomberg TV Bulgaria: Надявам се повече клубове да се възползват от кампанията за дигитализиране

Президентът на Българска волейболна федерация (БФВ) Любомир Ганев взе участие в сутрешния блок „Бизнес старт" на телевизия Bloomberg TV Bulgaria. Той говори по темата за дигитализиране на българския спорт и инициативата на проекта DigitalenSport.bg.

 БФВ е една от големите федерации, които се включиха в програмата, която цели всеки спортен клуб в България да има собствен работещ уебсайт. Проектът бе подкрепен и от Национална волейболна лига (НВЛ).

 

 "Това е една страхотна инициатива. Надявам се, че все повече и повече клубове ще се възползват от тази възможност. – коментира в студиото Ганев. - Във волейбола специално се случват много хубави неща, но не всички успяват да бъдат комуникирани. Знаете, че не е важно какво си направил, а какво хората знаят, че си направил. Целта е тези хубави неща, които правим, да бъдат достъпни до нашите фенове, до фирми, които искат да асоциират своя бранд с нашия продукт, до медиите, до общините, за да видят, че правим нещо хубаво и да поискат да бъдат домакини на големите мероприятия, които организираме."

 

 Кампанията Дигитален Спорт е напълно безвъзмездна, а изработените уебсайтове се предоставят на клубовете безплатно - в подкрепа на българския спорт. В проекта попадат клубове от колективните спортове в България, сред които водещите - футбол, баскетбол, волейбол, независимо от нивото, в което се състезават – професионално или аматьорско. Както и без значение дали става въпрос за мъжки или женски спортни организации.

 Любомир Ганев разказа, че Световната волейболна организация си е направила телевизионен канал и който иска, може да се абонира, за да гледа волейболни мачове. Ако някой от състезателите - чрез своята социална мрежа промотира канала, то от всеки абонамент получава 10%. Така че активността на състезателите в социалните медии може да носи и приходи, подчерта Ганев и допълни, че дигитализацията на спорта трябва да се случва така, както се случва във всички други сфери.

 Ганев разказа още, че в рамките на проекта "С волейбол на училище", съвместно с Европейската конфедерация CEV, за три години в България ще бъдат избрани 150 училища - обикновено където има волейболни клубове, които работят и ще се даде достъп на треньорите по волейбол от клубовете да влязат в училищата в часовете по физическо. БФВ подарява топки и мрежа на училищата, за да могат децата от най-малки да се запалят по волейболната игра и да започне да им харесва.

 

 "Колкото по-голяма и широка е основата на пирамидата, толкова повече резултати може да се очакват. Така че колкото повече деца запалим за волейбола, толкова повече възможности има от тях да се родят бъдещите Матей Казийски, Цецо Соколов, Елица Василева. Това е правилният път и не жалим абсолютно никакви сили. Само за миналата година българската федерация по волейбол е инвестирала близо 2 милиона лева в детско-юношески волейбол", подчерта Ганев.

 

Част от кампанията е и актуалният волейболен шампион на България – Лукойл Нефтохимик.

 

 "Ние, като шампиони на България, трябва да достигаме бързо, в духа на съвременните технологии, до нашите фенове. - коментира президентът на клуба Огнян Томов. - Целта е ясна – да върнем децата от телефоните и лаптопите в залите, тоест да извървим светкавично обратния път. А най-прекият тръгва именно от лаптопите и телефоните."

 

 Един от основните акценти на инициативата е върху детско-юношеския спорт. Дигитален Спорт предлага специален ДЮШ регистър с подробни данни и контакти за детско-юношеските школи и академии на спортните клубове в България. Целта е бърз и лесен достъп на подрастващите и техните родители към спортни бази (стадиони, зали, игрища), клубовете и дори график на тренировъчния процес.

 Целта на кампанията е изработката на уебсайтове за над 150 спортни клуба в България и достигане до обща аудитория над 500 000 души. А също така да се разрасне, включвайки клубове от още по-ниски дивизии, както в тези, така и в други колективни спортове.

 Ако вашият клуб все още няма сайт - може да се свържете с организаторите на инциативата тук: https://digitalensport.bg/#kontakti или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .