Понеделник, 29 Май 2023 20:34
Теодор Салпаров: С много пот и изисквания - от най-младите до най-възрастните, ще върнем резултатите
Снимка: bvf.bg/Start-photo.bg

Александър Николов и Мартин Атанасов се присъединиха към отбора

преди старта на Лигата на нациите - "надъхани" и с "положителни мисли"

 

 Теодор Салпаров, Александър Николов и Мартин Атанасов говориха пред медиите преди откритата тренировка на националния отбор на България за мъже преди участието ни във Волейболната лига на нациите и предстоящите други две много важни събития през годината - Европейското първенство и Иломпийската квалификация.

 

„Много бих се радвал да направим много добри резултати, но трябва да бъдем реалисти и да кажем, че в последните две години отборът не играеше добре. От това трябва да тръгнем като база, да не го забравяме, но същевременно да даваме максимума от себе си, защото само с много пот в залата и с изисквания - от най-младите до най-възрастните, ще можем да върнем резултатите, които имаше националния отбор", заяви Теди Салпаров.

 

 "Първата цел за Лигата на нациите е да останем в турнира, защото сме със статут на претендент за оставане. Затова ще е хубаво, ако още в първите два турнира вземем максимален брой победи.

 

Втората ни цел е добро представяне на Европейското, което като минимум е влизане в осмицата. А за Олимпийската квалификация е ясно - ако не се класираш, всичко друго е провал. Регламентът с класиране на два отбора от група е много по-възможен, защото винаги когато аз съм играл досега, участвахме на своеобразно Европейско първенство - борехме се само за едно място. Спомням си как в Олимпийска квалификация успяхме да бием Франция, Сърбия, Нидерландия и на полуфинал загубихме от Германия. Беше си истинско Европейско. Сега шансът е малко по-реален", продължи Салпаров.
 

 

BVA 4971

 

"Помните какво се случи на Европейското първенство в София през 2015 г.Ние сме такъв народ, че ако победим в първия и втория мач, ни поникват крила и може да направим чудеса. Дай боже това да се случи и на Европейското тази година във Варна. В залата там съм имал уникални изживявания като спортист - с невероятните фенове и с победите, които постигнахме над най-големите отбори в света", каза опитното либеро за предстоящия емоционален за всички шампионат на Стария континет, на който България ще бъде домакин.
 

На въпрос за евентуално завръщане на Матей Казийски Салпаров отговори: "Ясно е, че Матей е играч, който само с присъствието си би дал много на младите момчета. Така приемам и моето присъствие. Не сме богове да правим чудеса и да започнем да бием всички отбори, но ще се опитаме да дадем каквото можем на тези млади момчета. Ако се върне Матей, когато Цецо също дойде, ще опитаме да направим тази разлика, която я нямаше в последните години. Нали това е идеята. Ние нашето сме си го изиграли в националния отбор, но идеята е да се върнем и да помогнем с каквото можем на младите. Отборът да поеме въздух и да започнем да побеждаваме водещите отбори. Бъдещето е пред тези млади момчета".
 

 

BVA 4905

 

 

"Старши-треньорът ще реши в колко от турнирите във Волейболната лига на нациите ще играя аз. Той има план, а аз ще се съобразя", каза още Теодор Салпаров.
 

"Със сигурност съм готов за националния отбор, надъхани сме", заяви Алекс Николов, който игра шампионски плейоф в пет мача в Италия и завоюва сребърен медал в най-силното клубно първенство още в дебюта си за "Лубе". Алекс получи кратка почивка след финала, но в неделя се присъедини към националния отбор.
 

"Нещата за мен се развиха много различно от моите очаквания преди година. Радвам се, че стигнах дотук и продължавам напред. Очаквам да направим добро представяне, да играем като отбор за България и най-вече да се забавляваме, докато го правим", добави Николов.
 

 

Попитан за позицията, на която ще играе в националния отбор, след като посрещачът се изявяваше като диагонал в клуба си, Алекс каза: "Нямам представа на коя позиция ще играя, дойдох вчера. За мен няма значение, с каквото мога да помогна, ще опитам да го направя. Все пак не смятам, че ще играя диагонал, но в клуба ми така се получи, защото беше по-добре за "Лубе" да играя там. Имаше добри резултати. Но вече съм отново "четворка".

 

BVA 4998

 

 

 На въпрос дали след финала с "Тренто" са си говорили с Матей Казийски за вероятността да играят от една страна на мрежата Алекс Николов отвърна: "С Казийски не сме говорили по темата. След финала ми стисна ръката и ми каза, че той е приключил с титлите и следващите са за мен".
 

 

Спечелилият трета поредна титла на Турция със "Зираатбанк" Мартин Атанасов също получи кратка почивка след завършилия по-късно за него сезон.

"Макар и кратка, почивката ми беше напълно достатъчна. Вчера направих първа тренировка с отбора, сега втора. Настроението е много готино, момчетата навлизат във форма, което ме радва много. Имам положителни мисли за Лигата на нациите", заяви Атанасов.
 

"Все още не сме в пълен състав, на някои им е дадена почивка за Лигата на нациите, което е напълно разбираемо. сега има някои по-млади момчета. Но мисля, че ще се получи много хубав колектив и ще опитаме да играем по най-добрия начин с новата система на Пламен Константинов.
Много е хубаво да има конкуренция. От там идва и мотивацията. Не, че има нужда от мотивация, когато играеш за националния отбор, но на някои постове тази година има наистина сериозна конкуренция, което е хубаво за отбора. Ще вдигне нивото и качеството на тренировките, което ще даде своето отражение и за мачовете", каза още 26-годишният посрещач.
 

 

България започва участието си във Волейболната лига на нациите за мъже на 6 юни срещу Япония на турнира в Китай.
 

Страната ни е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 15 септември, като мачовете на родна земя ще се играят във Варна.
 

От 30 септември до 8 октомври е Олимпийската квалификация за игрите в Париж догодина.
 

БФ Волейбол благодари на своите партньори, подкрепящи националните отбори на България: Ефбет, Лидл България, Обединена Българска Банка, Спорт Депо, Спорт Тото, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма.