Петък, 26 Май 2023 12:40
Лоренцо Мичели, треньор на женският национален отбор: Целта е да останем в Лигата на нациите
БФВ/Костадин Андонов

Лоренцо Мичели завърши подготовката на женския национален отбор преди старта в Лигата на нациите. Италианският треньор заведе тима на лагери във Франция и Белгия, където изиграхме пет контроли. В неделя България заминава за Нагоя, където ще е първият турнир в Лигата на нациите. На 31 май се изправяме първо срещу Хърватия. Другите ни съперници са Доминиканска република, Германия и Япония.
Мичели даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

- Доволен ли сте от подготовката, сеньор Мичели?
- Най-големият проблем беше, че доста от състезателките дойдоха в националния отбор не съвсем здрави. Не мога да кажа, че физическото състояние на тима е оптимално. Ние стартираме нов проект и знаем какво искаме. Момичетата работят много добре и се влагат на 100 процента. Десетдневният престой във Франция и Белгия беше отличен. С всеки изминал ден се подобряваме. Само в последната контрола с Белгия играхме слабо с изключение на първия гейм. Отдавам го на умората. Исках да завършим с победа, но не стана. Важното е, че момичетата дават всичко от себе си. Няма как да кажа, че съм недоволен. За краткото време, което имахме, направихме много позитивни неща. Все пак трябва да се има предвид, че повечето от половината отбор е нов за националния тим.

- Какво ще правите преди заминаването да Япония?
- Днес и утре имаме тренировки. След това летим. Трябва да държим отбора в добро състояние.

- Откриваме турнира срещу Хърватия в сряда. Колко важен е първият мач?
- Всеки двубой е напрежение. Много е важно да побеждаваш отборите, които идват от челъндж турнирите - в нашия случай е Хърватия. В миналото издание на Лигата на нациите победихме Канада и Полша, паднахме само от Белгия. Това ни помогна да запазим мястото си. България е нов отбор, но и нямаме представа с какви състезатели ще дойдат съперниците. Ако доведат най-добрите си, ще е трудно. Но все пак очаквам, че всеки опитва нещо ново за бъдещето. Ние имаме проект и ще работим той да даде плодове занапред. Сега нашата голяма цел е да запазим мястото си в Лигата на нациите.

- Отборът ни няма да се прибира от Далечния Изток близо два месеца. След това играем в Хонконг и Сувон. Може ли това да има негативно психологическо влияние?
- Мисля, че това е нещо нормално за един национален отбор. Всеки ден сме заедно и това е важно. Атмосферата при нас е отлична. Всеки е тук, за да даде нещо повече на тима. Разбира се, има жертви и всички ние го осъзнаваме. Една от тях е, че ще бъдем далеч от дома за дълго време. Труден период ни предстои. Но мисля, че ще сме доволни, защото ке бъдем заедно с любимия ни волейбол, нашите мачове и резултати.