Сряда, 26 Април 2023 12:36
Добър жребий за националния отбор за мъже под 17 години за Евроволей 2023
Снимка: cev.eu

Българският национален отбор за мъже под 17 години научи съперниците си за Европейското първенство, което ще се проведе между 19 и 30 юли в Подгорица.

 Жребият, който бе изтеглен в "Дома на европейския волейбол" в Люксембург, се оказа благосклонен за родните национали. България попадна в Първа група, заедно с отборите на Черна гора, Турция, Словения, Белгия, Австрия, Естония и Гърция.

 

Първи поставен в потока бе домакинът Черна гора, а веднага след него бе изтеглен и нашият отбор, воден от Десислава Величкова. 14 отбора, с изключение на домакина Черна гора и най-високопоставения според ранглистата - Полша, бяха разделени в 7 урни по два тима, според последното европейско класиране в тази възрастова група.

 

 

1200x628px Величкова

Сред съперниците ни е Словения, която стана шампион на последния еврошампионат. В същото време избегнахне сили като Полша, Франция (шампион за 2019) и Италия (шампион за 2017).

 

"На Европейско първенство слаби отбори няма и това е дългогодишна традиция - коментира Десислава Величкова, треньор на тима ни. - От съперниците най-добре познаваме Турция и Гърция. Знам, че ни чака тежко първенство. Надявам се момчетата да са здрави и да тренират по същия начин. Искам да са спокойни и да вярват в себе си. Сигурна съм, че ще се представим по най-добрия начин. Трябва да запазим традициите на предишни национални отбори."

 

Във Втора група са следните отбори: Полша, Италия, Чехия, Франция, Сърбия, Финландия, Нидерландия, Испания.

 

Според регламента в двете групи отборите ще се изправят "всеки срещу всеки" по кръгова система. Заелите първите две места след изигравенота на 7 мача се класират за следващата фаза – на кръстосани полуфинали и директни битки за медали.

 

 

EuroVolleyU17M-1

 

 

 Черна гора ще е домакин на историческия шампионат, като за първи път броят на участниците във финалите ще е 16, разделен на две групи по 8. Решението на Административния съвет на CEV за увеличение на отборите е с цел да предостави на повече младежи шанс да се състезават на най-високо ниво в съответната възрастова група.

 Балканската страна ще бъде домакин на континентален шампионат за възрастови групи и за трети път за по-малко от две години.

 Българският тим за мъже под 17 години се класира за Евроволей 2023, след като спечели първата квалификационна фаза, която се в София през януари. Тогава волейболистите играха под ръководството на Андреа Буратини и взеха трите си срещи, без да загубят гейм.