Сряда, 29 Март 2023 16:00
Турският национал Билал Танръверди след Балкандиата по снежен волейбол: Щастливи сме с място в топ 3
Снимка: bfv.bg

През месец март в България се проведе историческо първо Балканско първенство по снежен волейбол. В близост до град Смолян и малко под връх Перелик отбори от три държави от региона при мъжете и жените мериха сили за медалите. След края на надпреварата отзивите бяха силно положителни, а състезателите си тръгнаха с много емоции, хубави спомени и надежда за нови срещи.

 Сред тях бе и Билал Танръверди – играещ треньор и капитан на националния отбор на Турция. Той е най-опитният в състава на южните ни съседи, като под негово ръководство отлични впечатления оставиха младите турски състезатели. Турция завърши Балкандиадата с бронзовите медали, а след награждаването Билал Танръверди даде специално интервю за официалния сайт на Българска федерация волейбол.

 

 Добре дошли в България! Как се чувствате тук?

 Благодаря! Чувстваме се много добре, но снежният волейбол не е лесен спорт заради времето. Понякога е много слънчево, друг път е мъгливо, понякога вали... Абослютно всичко затруднява.

 

Турция - Петек

 Да, и тук в първия ден атмосферните условия бяха екстремни...

Да, да, да... Първият ден беше екстремно. Но това няма значение. Снежният волейбол е по-труден от плажния волейбол и волейбола в зала. Разбира се, зависи много от тренировките на сняг. Това е първото Балканско първенство по снежен волейбол. България е домакин. Ние сме изключително щастливи да участваме. Харесваме всички българи. Смятам, че ние сме много близки като народи. В първия ден победихме, във втория загубихме от Румъния с 1:2, като отборът на румънците е наистина много силен. Моите момчета са на по 18 години. Ние сме състав от млади играчи, докато Румъния са състав с повече опит и практика, имат участия на повече състезания. Но и това няма значение. Влязохме в топ 3 на Балканкото първенство и сме щастливи.

 

От колко дълго тренирате снежен волейбол? И какви са възможностите за подготовка в Турция?

Всъщност, ние нямаме тренировки на сняг в Турция. Тренираме единствено на пясък с плажен волейбол. Но всеки ден. Момчетата, с които участваме тук, на Балканското първенство, са състезатели по плажен волейбол. Интересното е, че снежният волейбол се доближава до този в зала, защото е с трима състезатели в отбор и имаш право да удариш веднъж топката. Изисква се и много добър контрол при докосване на топката. Преди да дойдем да участваме на Балканското първенство, организаторите ни помогнаха да направим лагер на сняг, за което искам да им благодаря. Знам, че една такава организация не е лесно нещо. Знам, че се търсят винаги спонсори, контакти, всичко е сложно, но наистина благодаря на Българска федерация волейбол и на организаторите.

 

 След като вече може да направите разлика, къде е по-трудно да се играе волейбол - на пясък или на сняг?

 Моето лично мнение е, че плажният волейбол е по-труден. Защото там се играе само с двама състезатели, а размерите на корта са същите. Докато в снежния волейбол имаш трима състезатели. Има повече екшън. Има възможност за висока блокада. Можеш да блокираш с двама, може да имащ трети в защита или да организираш атака.

 

 

Позитивно настроен ли сте за бъдещето на снежния волейбол?

 

Доколкото знам снежният волейбол вече бе презентиран на Олимпийски игри и може да влезе в програмата им. Ако това се случи, мисля, че всички държави ще станат много по-силни и ще започнат да го практикуват много повече. Сега това тук е малко балканско събитие с участието на 3 държави, но аз съм сигурен, че ще започнат да участват повече държави и да се нещата да се подобряват.

 

 

20230319 163133