Сряда, 22 Март 2023 15:00
Интервю на Юлиан Арнаудов - кадидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

 Мотивацията, която ме води, е стремежът да се подобри работата в детско-юношеското направление на БФ Волейбол с цел създаване на талантливи млади волейболисти и волейболистки, които да влязат в националните гарнитури и да представят достойно страната ни, както и да възстановим славата на българския волейбол.

 

 Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

 Смятам, че с 40-годишния опит и знания, които съм придобил в практиката и управлението на спорта, мога да бъда полезен с генериране на идеи и намиране на решения по всички задачи и предизвикателства, които възникват пред българския волейбол.

 

 Кои са най-силните Ви качества?

 Сред моите най-силни качества са упоритост, преследване на целите, които си поставям и тяхното успешно реализиране.

 

 Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

Имам достатъчно свободно време, за да участвам активно и да допринасям за реализиране на целите, които си поставя Управителния съвет.

 

 Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

 Подпомагане на волейболните клубове чрез усъвършенстване на нормативната уредба за клубовете, развиващи детско-юношеския волейбол и подпомагането на работата им по различни Европейски и Национални програми и проекти, съвместно с Държавните органи (Министерство на Образованието и Науката, Министерство на Младежта и Спорта) и Общинските администрации.

 

 Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

 Подпомагам развитието на волейбола в системата на МВР, до момента сме станали Шампиони на три полицейски Европейски първенства. Преди 8 години създадохме Централен Полицейски Волейболен Клуб за момичета и девойки, като изградихме изцяло структурата на клуба с мотивирани треньори, а резултата от съвместната ни усилена работа е видим от цялата волейболна общественост.

 

 Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

 Приоритетната тема за мен в УС трябва да бъде откриването и развитието на таланти, подпомагане дейността на треньорите в детско направление чрез изграждане на система и методика на подготовка.

 

 Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

 Подобряване работата на комисията за детско-юношески спорт, в нея да влезнат доказани специалисти, работещи с подрастващи. Стимулиране на треньорите, подаващи състезатели в националните отбори. Повишаване квалификацията на всички треньори, работещи в клубовете за детско-юношески спорт чрез организиране на семинари и кампове, съвместно с националните треньори, избрани за различните възрасти. Необходимо е да се създаде научно-приложно звено към БФ Волейбол, което да следи и тестува развитието на младите таланти.

 

 Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

 В краткосрочен план, очаквам да постигнем подобряване на работата на треньорите. Да се работи съвместно с НСА, за да се изграждат квалифицирани млади треньори с необходимите знания и умения, за да получат след това реализация в клубовете. Това ще спомогне да се да се разшири основата на пирамидата на волейбола и в последствие по-голям брой състезатели да могат да стигат до националните гарнитури.

В дългосрочен план трябва да се промени системата на точкуване на клубовете, като по-голяма част от финансовото стимулиране по програми да се насочва към клубовете, развиващи детско-юношески волейбол.

 

 Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

 Ако трябва да съм откровен, почти във всички аспекти от работата на БФ Волейбол трябва да се търси подобрение – основно в организационната структура, финансовата политика, намирането на допълнителни спонсори и даване възможност на български треньори да ръководят националните гарнитури.

 

 Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Наложителни са промени в устава на БФВ, в целите и задачите за постигане на тези цели, като се даде предимство на развитието на детско-юношеския волейбол. Отделяне, самостоятелно и отделно бюджетиране и финансиране на НВЛ за мъже и жени, а БФВ да се занимава предимно с развитието и подпомагането на детско-юношеския волейбол и представянето на националните гарнитури – юноши и девойки, мъже и жени.

 

 Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

За мен използването на иновативни методи и технологии, както и заимстване на най-добри практики за физическа, техническа и психологическа подготовка, които се използват във водещите страни, трябва да се прилагат и в развитието на модерния български волейбол.