Вторник, 21 Март 2023 19:28
Любо Ганев се срещна с петима министри и президентите на БФС и БФБ
Снимка: ММС

Любомир Ганев бе един от тримата президенти на спортни федерации у нас, които взеха участие в първата по рода си среща с представители на изпълнителната власт.

 Президентът на Българска федерация волейбол (БФВ) заедно с колегите си от Българския футболен съюз – Борислав Михайлов и на Българска федерация баскетбол – Георги Глушков, се срещнаха с петима министри във вторник, 21 март. Тема на разговора бе дигитализацията в спорта и физическото развитие на българите.

 По покана на министъра на младежта и спорта Весела Лечева в срещата участваха министърът на образованието и науката проф. д-р. Сашо Пенов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на електронно управление Георги Тодоров.

 "Мисля, че няма друго нещо, което може да обедини петима министри на едно място както спортът - започна министър Лечева. - Благодаря на всички Вас, че се отзовахте на поканата на Министерството на младежта и спорта да дискутираме едни от най-важните теми, свързани с реализацията на младото поколение в България. Това показва Вашата загриженост."

 

Ганев - ММС

 

 Министерство на младежта и спорта, съвместно с други министерства, ще разработят проект на Национална програма за изследване на физическото развитие и физическата годност на населението на България, което не е правено от дълги години.

 "Физическото развитие и физическата годност е в основата на държавната политика за физическата култура и спорта в редица страни от Европейския съюз. Отделянето на необходимото му внимание от страна на ММС, както и на останалите министерства, идва и от загриженост за бъдещите поколения", каза Лечева.

 Весела Лечева допълни, че значимостта на дигитализацията е подчертана в съдържанието на новата „Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност 2023-2036 ", която беше разработена и представена за обществено обсъждане.

 Любо Ганев даде пример с успешната програма "С волейбол на училище", която се провежда от БФВ от месец май 2022 г. и вече е обхванала десетки училища в страната.

 

Ганев - ММС 1

 

 Министър Асен Меджидиев подчерта, че спортът е изключително важен за здравето на нацията и предложи конкретни действия, които могат да се предприемат.
Министерството може да подсигури здравни центрове в страната, през които спортистите от всички възрасти да преминават специализирани прегледи. Също така да се използва помощта на ортопеди, с които младите спортисти, техните родители и треньори да получават навременни консултации. Д-р Меджидиев съобщи също така, че електронното здравно досие може да е фокусирано и към спортистите.

 Министърът на образованието проф. Сашо Пенов посочи като добър пример програмата "Заедно в изкуствата и спорта", която дава възможност да се влезе в училищата и от там да се набират деца за клубовете, а друга част от учениците – да имат повече и по-качествени часове по различни видове спорт.

 Министър Георги Тодоров подчерта, че дигитализацията е важна част от съвременния елитен спорт. Тя ще направи така, че да бъдат обхванати максимален брой млади хора.

"Със срещата между министрите и представителите на изпълнителната власт показваме, че искаме българският спорт да се развива по нов начин", каза Тодоров и изрази надежда, че и други спортни федерации ще потърсят развитие с помощта на новите технологии.

 

BVA 4721

 


Чрез фонд-мениджърите на Фонда на фондовете, който е в системата на Министерството на иновациите и растежа (МИР), има възможности за финансова подкрепа за спортните федерации и техните членове в съвместна дейност с общини, чрез публично-частно партньорство. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Той информира спортните организации, че съществуват два фонд-мениджъра, които разполагат с ресурс за финансиране на подобни проекти - Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развитие. Министър Пулев предложи да се направи информационна среща с експерти, които да дадат конкретни насоки по кои програми да се кандидатства.

В работната среща участва и екип на "Барин Спортс" - водеща компания в сферата на спортната наука, чиято технология вече се използва от националните отбори на България по футбол. Тя предлага нови решения за развитието както на професионалния, така и на аматьорския спорт и ще разшири своята дейност и с други федерации.