Вторник, 21 Март 2023 11:00
Интервю на Сашо Йовков - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво ви мотивира да се кандидатирате за член на УС на БФВ?

Аз и в момента съм член на УС-избран на 13.03.2020 година от Общото събрание ва БФВ. За тези близо 3 години разбрах и се убедих, че в работата на УС се изисква много експертиза, опит и кураж, за да защитаваш идеи и каузи за по добро бъдеще на българския волейбол. Повече от 40 години, като състезател, спортен журналист и коментатор, като обществена фигура и деятел съм правил всичко по силите и възможностите си, волейболната игра да бъде един от най-значимите спортове в България. Израснах с тази игра и пораснах с нея, и нито за миг тя не е излизала от фокуса на моите занимания и въжделения. За мен българският волейбол да бъде на Европейско и Световно ниво е кауза, за която съм работил и ще продължавам да работя!

 

 Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите на хората от клубовете. Защо е в полза на волейбола за избере Вас за член на УС, какъв би бил той?

Защото смятам, че в годините като спортен журналист и коментатор в БНТ съм доказал любовта си към този спорт. Работил съм и продължавам да работя и в момента за неговата популярност и важно място в общественото съзнание! Като член на комисията на НВЛ-мъже, успях да допринеса за нейната финансова стабилност със осигуряването на спонсори и рекламодатели, а така също и за много по значимото медийно отразяване и популяризирането на мачовете от ЕФБЕТ СУПЕР ВОЛЕЙ! В момента с екипа на ДЕМАКС Лигата, съвместно с ММС и БНТ работим за подобряване на медийното отразяване на мачовете на жените и създаване на условия за привличане на спонсори и рекламодатели! Целта е - да се увеличат отборите, да се подобри качеството на играта и да се създадат условия за израстването на младите, което ще помогне и за по добри резултати на националния отбор.

 

 Кои са най силните ви качества?

Воля и кураж за отстояване на идеи и позиции, независимост от клубни пристрастия и интереси, комуникативност и екипност в работата с хората за постигане и реализация на значими цели в името на Българския волейбол!

 

 Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви антажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен УС, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитие на българския волейбол?

Аз съм от хората, които не правят нещата половинчато! А когато си приел волейболната игра като своя кауза, просто си задължен да работиш и действаш за тази кауза на 100 процента!

 

Каква е вашата лична мисия във волейбола?

Да върнем българския волейбол на достойни позиции в Европа, света и на Олимпийските игри! Имаме славно минало, но за да имаме светло бъдеще е необходимо много работа в настоящето, вземане на трудни решения и мерки, иновативен поглед и защита на националните интереси, без клубни пристрастия! Но само констатации не са достатъчни, защото това е -диагноза без лечение! Трябват общи усилия и решения, които да превърнат думите в дела!

 

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Осигуряване на допълнителни спонсори и рекламодатели за НВЛ -мъже и жени! Разширяване на медийното отразяване на вътрешните ни първенства! И, без съмнение, най-важното - да намерим решение, което да мотивира състезателите в националните отбори - мъже и жени, да играят с желание и убеденост, достойни за националната фланелка!

 

Коя тема би била приоритетна за вас като член на УС?

Всяка тема, която е влязла в дневния ред на заседанията на УС е важна, но представянето на националните отбори, по-голямата самостоятелност на НВЛ - мъже и жени при управлението на вътрешните първенства и създаване на единна методика за работата на треньорите при подрастващите са част от приоритетите!

 

Кое е първото нещо, което бихте направили като член на УС?

Да прочетем надписа на входа на Народното събрание: Съединението прави силата! Екипност и единение за постигане на важните цели и реализация на идеите, за по-добро бъдеще на волейболната игра!

 

Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план-една година, и съответно в дългосрочен план?

Да създадем условия на националните отбори за достойно представяне на Европейските първенства и дай боже, успешно представяне на Олимпийските квалификации! В дългосрочен план - НВЛ - мъже и жени, да се развие като структура, която да създаде условия за качествено израстване на клубовете (игрово и маркетингово) и тяхното достойно място на европейската сцена!

 

Следейки работата на БФ Волейбол какво харесвате и какво трябва да се промени в положителна посока?

Афишираните амбиции и желания да възстановим позициите на българския волейбол, но лично аз смятам, че вървейки по този път, трябва да има много по-голям контрол и носене на отговорности, за да не се размиват добрите намерения и идеи с резултатите!

 

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Поставянето на ясни, точни и конкретни цели пред представителните отбори, съчетано с контрол и отговорности! Създаване на по-добри условия за клубовете (финансови и маркетингови), чрез активната работа на НВЛ с медии, спонсори и рекламодатели, общински ръководства и местен бизнес! Разширяване на състезанията за детските и юношески отбори, ученическите състезания и подкрепа на студентския спорт! Повече обучение, повече игра и повече момичета и момчета, които от любители, през аматьори да прескочат в професионалните школи и отбори!

 

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Никой не може да избяга от времето, а технологиите, които са навсякъде около нас и с нас, ни дават възможност от пасивни наблюдатели, да се превърнем в активни участници на управленския процес по всяко време и на всяко устройство-телефон, таблет, компютър! Именно бързината, динамиката и възможността да бъдеш всеки момент в контакт с екипа и хората при обсъждането и вземането на решения, са в основата на модерния корпоративен управленски стил! И Дано това не остане само пожелания!