Събота, 18 Март 2023 11:00
Интервю на Иван Пашов - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

От 2014 година се занимавам активно с менажиране на волейболен клуб, през 2020-а бях избран за член на Комисията по детско-юношески волейбол към Българската федерация по волейбол. Основният ми мотив да се кандидатирам е с експертизата, която смятам, че притежавам, да мога ефективно да надградя проектите и идеите за развитие на волейбола при подрастващи, защото забелязвам явно отсъствие от дневният ред на Управителния съвет на въпросите, свързани с развитието на волейбола при подрастващите.

 

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

 Активно ще работя гласът на клубовете, работещи с подрастващи, да се чува, да се търси целево финансиране за подпомагане, обогатяване и разнообразяване на първенствата при подрастващите. Бих искал да вложа специално внимание към първенствата за детски, миниволейбол и U14, където се правят най-важните стъпки при децата, но и където БФВ е длъжник на децата, защото календарът е прекалено беден откъм прояви.

 

Кои са най-силните Ви качества?

 В цялата ми кариера съм бил в частния сектор, като съм създал няколко успешни компании през последните години. Също така, през 2014 г. създадохме клуба ЦПВК, който за много кратко време се превърна във фактор в женско направление. Смятам, че точно тези ми ръководни и аналитични качества биха били изключително полезни за развитието на волейбола.

 

 Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

Смятам, че да. Към момента така или иначе отделям доста време за волейбола - като член на комисията за развитие на детско-юношеския волейбол и работа по различни проекти и участие в работни групи на БФВ.

 

 Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

Повече деца да се докоснат до волейболната игра, да я направим още по-популярна при подрастващите.

 

 Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Развивам проекта ЦПВК, с който бих искал да покажа, че с правилните управленски решения, с правилните и добре мотивирани треньори всичко е възможно. И в крайна сметка всичко опира до правилен мениджмънт и хора.

 

 Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Ще работя за привличане на средства и целевото им разходване основно за фокусирано инвестиране в прояви и състезание при подрастващите, както и активна работа по проекти, свързани и пряко насочени към повишаване на мотивацията и компетенцията на треньорите, работещи с подрастващи. С две думи - ще опитам да бъда гласът на клубовете, работещи с деца.

 

 Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

Сложен въпрос - бих искал да направя много неща, а не само едно.

 

 Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

В краткосрочен план - да намерим финансиране и да задействаме проект за допълнителни състезания при деца, миниволейбол и U14, и то още от следващият сезон. В дългосрочен - да достигнем сериозно ниво на конкуренция при всички възрастови групи в първенствата при подрастващите.

 

 Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

Комисията по детско-юношески волейбол през последната година генерира много проекти и идеи, но част от тях буксуват по различни причини. А реализирането им е изключително важно. Точно в тази посока смятам, че е нужен тласък от УС, за да започнат по-ефективно идеите да се превръщат в дела

 

 Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Аз работя приоритетно в женско направление, затова и ще изкажа мнение в тази посока. Както вече споделих - на нас ни трябват конкурентни първенства при подрастващите, за да можем да правим и състезатели, но при дамите идва един сериозен проблем, когато трябва да преминат в най-високото ниво, а именно - жени. С изключение на един-два клуба, може би нямаме реално заплащане на състезатели, за да имаме конкурентно женско първенство - играем първенство със 17-годишни. Това не е нормална ситуация и трябва да се направи всичко възможно това да се промени - в женските формации да преобладават основно жени, а не деца. При мъжете виждаме, че е възможно и въпросът е къде бъркаме при жените. Точно там смятам да вложа допълнителни усилия, за да опитаме да променим тази ситуация, защото иначе не ни чака нищо позитивно.

 

 Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Миналото ни дава много опит и знания, но ние живеем в настоящето, тоест трябва да се адаптираме максимално бързо като взимаме опита от изминалите години и максимално бързо го адаптираме към настоящето. Времената са много динамични и никой не те чака - изпуснеш ли влака, става сложно. Затова ние трябва да вземем самолета и да стигнем преди влака.