Четвъртък, 09 Март 2023 20:24
Интервю на Александър Иванов - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

Моята ангажираност към общността, в която съм избрал да живея и работя, неизбежно ме свърза с тази игра, която заема огромна част от живота ми вече повече от 8 години. Волейболът промени завинаги Пазарджик и аз чувствам своя ангажимент да продължа да отдавам време, енергия, умения и знания, както на професионалния клуб, който развиваме в града, така и на организацията, която е гръбнакът на волейболния спорт в страната ни.

 

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите и на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

За мен този отговор е вероятно по-лесен и естествен. В годините, в които работя за развитието на един от най-емблематичните клубове в новата история на волейбола у нас, аз всеки ден дишам и живея с радостите и болежките, които ние, родните клубове изпитваме и виждаме. Силно вярвам, че разбирам от какво има нужда волейболът, за да расте във всичките си направления - професионални клубове, аматьорски клубове, национални отбори, финансиране и популярност.

 

Кои са най-силните Ви качества?

Несломимият оптимизъм често е било качеството, което ми е помагало да премина през десетки, ако не и стотици предизвикателства. Това е и качеството, което ми помага да бъда устойчив в дългосрочните си цели. Добрите ми комуникационни умения, заедно с управленския опит, развиван в годините наравно с неправителствения, но и правителствен сектор, ми дават неповторим поглед и прочит над това как работят различните системи.

 

Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

Нямаше да подам кандидатурата си, ако не смятах, че мога да отделя качествено време на потенциалните си ангажименти като член на УС. За мен би било чест и привилегия да запълвам дните си с ангажименти, които ще поведат развитието на този спорт в още по-работеща насока. Чувствам дейността си в последните години като едно естествено надграждане и нямам търпение да вложа умения и усилия в работата си като член на Управителния съвет.

 

Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

В историята на България достойно името си са записали стотици български спортисти, които са горели в своя спорт. Убеден съм обаче, че волейболът идва на ум на всеки български гражданин, когато бива запитан за отборен спорт с постоянни успехи и добро представяне през изминалите десетилетия. Тъкмо затова волейболният спорт у нас заслужава много повече – заслужава по-добро отразяване във водещите медии, заслужава повече и по-големи спонсори, заслужава по-добри бази, на които да се радват и отбори, и техните зрители, заслужава да заеме своето доказано място като любимия колективен спорт на българите с доказани успехи в сферата. Именно в тези насоки ще насоча и усилията си, за да могат държавни, местни и частни партньори да бъдат далеч по-ангажирани със съдбата на любимия спорт.

 

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Ангажиментите, които идват с ролята на председател на УС на СКВ „Хебър-Пазарджик", са неизброими. Като клуб - еталон в родното първенство, ние осъзнаваме отговорността, която носим за цялостното ниво на спорта у дома и работим по начин, по който да доказваме първото си място и в много други отношения, извън терена. Вярвам, че всеки един, партнирал или взаимодействал с нас през годините, може да го потвърди.
Още по-голяма става отговорността ни тогава, когато представляваме българския волейбол в европейските турнири. Конкуренцията, с която се сблъскваме във всяко едно отношение, не само не ни плаши – тя ни предизвиква да ставаме все по-добри, а с това – да мотивираме и останалите професионални отбори да работят на едно по-високо организационно ниво.

 

Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Разбира се, намирането на дългосрочни и качествени партньори трябва да бъде основна тема на всички членове на УС, но считам за изключително важно да се обърне внимание на подобряването на качеството на предлагания от Федерацията продукт. Това включва родните първенства и турнири, заедно с повишаването на популярността и гледаемостта на волейбола в България. Пълните зали на нашите мачове често са цитирани като предимство на Хебър, но вярвам, че останалите колеги от родните клубове ще се съобразят, че фенове не се създават насила, а се отглеждат с много внимание и грижа. Ние в Пазарджик сме доказали, че умеем да запалваме за спорта не само нашите съграждани, а и гостите на града и аз съм убеден, че можем да пренесем уменията и знанията си и на по-голямо, национално ниво.

 Десетки са световните тенденции в маркетирането на спорта, които с бързи темпове настигат Европа и респективно България. Фенската база на всички познати спортове върви само в една посока от десетилетия насам – нагоре. Те задават динамиката и поставят изискванията, заради тях се строят все по-впечатляващи спортни съоръжения и се създават медии, които да задоволят нарастващата им нужда от осведоменост. А преживяването във волейболната зала не идва с първия съдийски сигнал. Свидетели сме, че спортната индустрия застига с бързи темпове развлекателната, а броят на последователите на двете е силно конкурентен.

 Нашите спортисти са пример за подражание на терена, но социалните мрежи безвъзвратно ги превърнаха в модели за младежите, които вече имат достъп и следят много повече и от личния им живот. Вярвам, че можем да използваме бързото развитие на технологиите в наша полза и да активираме огромната аудитория, която следва лицата, превръщащи волейбола в България в любимата колективна игра, за добро.

 

Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

Ще освободя всичките си планирани ангажименти в идните месеци, за да изпълня обещанията, които дадох във въпросите по-горе. Истината е, че можем да постигаме целите си, единствено ако имаме отношение и ангажимент към тях.

 

Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

За мен едни планове са истински, когато обещанието зад тях има количествено измерение. След като внимателно се запозная със състоянието на приоритетните за мен области и създадем здрав екип с останалите колеги, които инвестират усилия в тях, бих призовал да си поставим конкретни и измерими цели, с които в края на един 1-годишен или 3-годишен период да можем с числа, освен думи, да докажем успехите си.

 

Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

Ще ви дам само един, но много конкретен пример - „С волейбол на училище" БФ Волейбол доказа, че не само мисли, но и работи мащабно. Осъзнавам колко трудоемка е организацията на инициатива с този мащаб, но оценявам и инвестицията в събития, които се случват и извън най-големите градове в страната, презадоволени от инициативи и организации.

 Важно е обаче да се знае, че това не е достатъчно. Трябва много повече ангажимент към всички развиващи волейбола в България. Затова със сигурност работата ми ще обръща внимание много повече на това да има прогресивност и надграждане над добрите практики до момента.

 

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Отново ще опитам да бъда конкретен - необходимо е да бъдат инвестирани много време, усилия и средства в развитието на треньори. Паралелно с инвестициите в подрастващи състезатели и инфраструктура е от изключително значение да направим смели и решителни стъпки в това да създаваме повече треньори във всички направления на спорта.

 

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Знаем, че с изобретяването на телевизията песимистите са предвиждали края на радиото или с настъпването на онлайн медиите – смърт на печатните издания. Социалните мрежи допълниха медийния микс сред каналите, от които потребителите избират да се информират. Всичко това доказва само едно – място за различни канали в различни моменти, предпочитани от различни хора, винаги ще има.

 Истинското умение е в изграждането и поддържането на правилна стратегия, която стъпва над силните страни на всеки медиен канал или технология.
Вярвам, че не усещаме празни зали, докато феновете на спорта избират да следят мачовете в каналите на телевизията. Напротив – именно чрез тях достигаме до хиляди нови почитатели на спорта, които неизменно ще бъдат в залата, когато имат възможност, но няма да изпуснат тръпката тогава, когато любимият им отбор гостува или са лично възпрепятствани да присъстват на живо – чрез сайта или канала на телевизията. Данните за гледаемостта на родното първенство също са окуражаващи – и вярвам, че по-скоро ни радват, отколкото плашат.

 С други думи и накратко – не просто съм привърженик на технологиите, а вероятно техният най-голям почитател. Смятам, че омаловажаването на ролята им е напълно неуместно. Само чрез пълноценната им интеграция