Петък, 20 Януари 2023 21:42
Националите U17 на полуфинали на евроквалификацията в София
Снимка: БФВ/startphoto.bg

Националният отбор на България за юноши под 17 години се класира за полуфинали на европейската квалификация в София. Момчетата на треньора Андреа Буратини се наложиха над Румъния с 3:0 (25:15, 25:18, 25:17) във втория си мач от група А на турнира в зала „Левски София“.

С това малките „лъвчета“ записаха втора категорична победа и спечелиха групата с пълен актив от 6 точки. Тимът ни продължава уверено напред пътя си към спечелване на турнира, като на полуфиналите ще срещне съставът на Гърция, завършил на втора позиция в група В. Двубоят е на 21 януари от 20:00 часа. Другият полуфинал в турнира ще противопостави отборите Сърбия – Финланидия от 17:30 часа.

 

EMO 9126

България и Гърция вече се срещнаха един път за две контроли преди началото на евроквалификацията, като нациналите ни изковаха два успеха в проверките.

Двубоят с Румъния предизвика голям интерес, като над 400 зрители подкрепяха тимът ни по пътя към успеха.

Селекционерът Андреа Буратини не направи промени като започна със същия стартов състав, както в първия мач: Иван Узунов, Росен Виденов, Петьо Иванов, Константин Манолев, Николай Николаев, Жасмин Величков, либеро – Димитър Добрев (Деян Маринов, Крисиян Илиев)

 

EMO 9566

Младите ни национали отново зарадваха с добри изяви и доминираха изцяло в мача. Те взимаха преднина и я поддържаха. И в трите гейма нашите правиха ранна разлика. В отделни моменти румънците се доближаваха в резултата, но българските момчета запазиха концентрация и стабилност, като не допуснаха обрати. Родните представители бяха по-добри на всички елементи и приключиха мача за 70 минути игра.

Най-резултатен бе Жасмин Величков с 12 точки (1 ас, 6 блокади), с по 9 точки приключиха Петьо Иванов и Константин Манолев.

 

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.