Сряда, 18 Януари 2023 22:58
България U17M с победен старт на евроквалификацията в София
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Националният отбор на България за мъже под 17 години отбеляза победен старт на европейската квалификация в София. Момчетата на треньора Андреа Буратини се наложиха категорично над Финландия с 3:0 (25:16, 25:18, 25:20 ) в първия си мач от група А на турнира в зала „Левски София“.

Над 200 зрители дойдоха да подкрепят младите ни национали, а те не разочароваха публиката, като я зарадваха с добра игра, сърцатост и чист успех в дебютния двубой.

Селекционерът Андреа Буратини даде възможност на повече състезатели за изява. Стартов състав на България: Иван Узунов, Росен Виденов, Петьо Иванов, Константин Манолев, Николай Николаев, Жасмин Величков, либеро – Димитър Добрев (Крисиян Илиев, Деян Маринов, Захари Сгуров, Никола Константинов)

 

 KBA 1621

 

Тимът на България бе по-добрият на игрището и доминираше изцяло в мача. Началото бе предпазливо, като двата съперника стартираха равностойно 4:4. След това сервисът на нашите бе едно от основните оръжия. На крайната линия застана Жасмин Величков, а началният му удар затрудни максимално противниковото посрещане. Националите ни реализираха четири последователни точки и поведоха с 8:4. Това ги отприщи и те увеличиха преднината си на 19:11. В края на гейма нашите го затвориха след две поредни блокади, отново след добър начален удар.

 

KBA 0302

 

Финландците се опитаха да се противопоставят, като поведоха с 3:1 във втората част. Нашите наваксаха, а равностойната игра се запази до 6:6. Сервисът отново даде разликата, като тимът ни се откъсна с три точки. Това бе важен момент, момчетата ни запазиха стабилност и спечелиха втората част за 2:0.

България поведе с 20:12 в третия гейм, но допусна известен спад, който позволи на съперника да се доближи. В крайна сметка момчетата ни не изпуснаха инициативата и го спечелиха, а с това и категорична победа с 3:0.

 

KBA 1607

В следващият си мач тимът на България среща Румъния. Двубоят е на 20 януари от 20:00 часа.

В другите мачове от деня Сърбия надигра Гърция с 3:1, а Турция победи Англия с 3:0 гейма.

 

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.