Вторник, 06 Декември 2022 13:39
Андреа Буратини, новият треньор на мъжкия тим U21: До 2-3 години България ще има много силен национален отбор

Андреа Буратини е новият треньор на мъжкия национален отбор U21. С него догодина италианският специалист ще играе на Световно първенство. Освен това Буратини води мъжете U17, на които още през януари предстои квалификация за европейското. Треньорът даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол:

- Какви са целите ви с националния отбор до 21 години, сеньор Буратини?

- Получих изключителен шанс да бъда треньора на този толкова силен отбор. Мартин Стоев свърши страхотна работа с него в последните две години. Той трябваше да го води и на световното първенство. Но не поиска и аз съм готов да помогна. Познавам отлично състезателите. Много от тях са минали през Левски и са работили с мен. Най-важното, което трябва да направим, е правилното планиране. Момчетата имат и добра техника, и са тактически грамотни. Пред отбора предстои важна година и затова сега мисля, че планът трябва да е на първо място.

- Поемате тим, който стана трети в Европа и спечели Балканиадата. Какво мислите за качествата на играчите?

- Това е базата за първия тим на България. В отбора до 21 години не е само Алекс Николов. Много силни са и Георги Татаров, и Симеон Николов. Напоследък Владимир Гърков се представя изключително силно. Качествата на играчите са страхотни. Благодарение на тях очаквам, че до 2-3 години България ще има отново национален отбор на много високо ниво.

941920220918004732

 

- Догодина предстои участие на световно първенство. Как виждате шансовете ни?

- Моят манталитет казва само едно - винаги тръгвам за първото място. Разбира се, не е лесно. Има момчета, които ще участват на 2-3 състезания през годината и затова ще повторя, че трябва да планираме точно. С качествата, които виждам, имаме шанс да сме сред първите четири отбора и да спечелим медал.

- Кои са най-силните отбори в тази възраст?

- Италия е най-силният тим. В страната има много състезатели и много клубове, в които се работи правилно. След това идва Полша. На трето място поставям бразилците, които притежават изключително силни физически състезатели в тази възраст. Следва Иран - един добър отбор. Интересни са също Япония и Китай. Франция например е тим, който ту играе силно, ту е колеблив. Не трябва да се подценяват също Германия и Белгия.

 

382220220924210905

 

- С националния отбор до 17 години ви предстои европейска квалификация в София. Какво очаквате да постигнем там?

- В момента имаме 25-26 много интересни състезатели. Направихме два минилагера с тях. Харесва ми, че са много високи. Сега трябва да работим за по-добра техника и тактика. Тимът има потенциал. Шансовете за класиране на европейското са два. Първият е още през януари на квалификацията в София. Ние искаме да се класираме още на нея, а не да чакаме втората през април. Не знам какво е нивото на другите отбори, но знам, че нашето е високо. Основният ни лагер ще започне на 27 декември и ще имаме две контроли срещу Франция, който е един от най-сините тимове в тази възраст. Точно преди турнира ще играем и срещу Гърция. В тези срещи ще видим до къде сме стигнали. Най-силните ни съперници ще са Турция, Гърция и Сърбия. През лятото победихме сърбите четири пъти, но за 2-3 месеца нещата се променят.

- Ако се класираме, ще водите тима и на европейското?

- По този въпрос ще разговарям с ръководството на федерацията. Не е лесно да работиш с два национални отбора. Моят приоритет е тимът до 21 години. Там ни предстои световно първенство. Засега знаем датите само за европейското при по-малките. Готов съм да помагам на отбора като консултант. Но всичко зависи от разговора с федерацията.

 

n-344500

 

- Освен това сте и директор в школата на Левски. Притеснявате ли се, че задачите са ви много?

- Работата в Левски ми носи голяма радост. Смятам, че я вършим по правилния начин. В последните години дадохме много състезатели на националните отбори. Целта е да се работи добре не само в Левски, но и в цяла България. Обичам да разговарям с треньорите от други клубове. Трябва всички да гледаме в една посока. Целта не е само Левски и ЦСКА да са силни, а волейболът в цяла България. Дълги години съм работил в Италия и мисля, че тук има по-качествени играчи. Разликата между двете държави е в количеството. Работим ли добре всички, ще има по-голяма конкуренция. А от това ще печели българският волейбол.