Петък, 25 Ноември 2022 15:48
Проучване по проекта SERVE за използване на дигитални инструменти в тренировките в клубове и училища и двойно кариерно развитие при спортистите
Снимка: bvf.bg

Резултатите бяха представени на семинар в НСА

Докладът за проведеното интегрирано проучване - част от мащабния проект SERVE (№101050341 — SERVE — ERASMUS-SPORT-2021-SCP), е готов и беше официално представен. Българската федерация по волейбол в партньорство с Национална спортна академия "Васил Левски" проведоха семинар с над 30 треньори и състезатели. По време на семинара експертите на Националната спортна академия представиха резултатите от интегрираното проучване по проекта SERVE, което съчетава изследване на най-добрите европейски практики за използване на дигитални инструменти в спортното образование и тренировки в средните училища и спортните клубове, както и проучване за добрите практики в двойната кариера сред волейболни таланти и сред треньори, базирани на образователни и тренировъчни програми на спортни федерации и клубове. Данните в доклада са резултат от качествено проучване, базирано на преглед на литература, писмени трудове, срещи със заинтересовани страни и експертни интервюта, за да се идентифицират програми за двойна кариера за спортисти и треньори на ниво спортни организации в страните партньори, участващи в проекта - България, Сърбия, Австрия и Хърватия.

 

221117 - ServeProject - 02

 

 

Бивши елитни волейболисти - Николай Желязков, Евгени Иванов, Николай Иванов и Мария Андонова, споделиха своите истории пред участниците в семинара.

Българска федерация по волейбол спечели мащабния, двугодишен проект /2022 – 2024/, съфинансиран от програма „Еразъм +“ Спорт на ЕК с наименование SERVE /№ 101050341/. Проектът е в партньорство с Национална спортна академия „Васил Левски“, Сръбската и Хърватската волейболни федерации и Университета на Виена. Името на проекта SERVE означава Smart Education Resources in Volleyball Environment. Неговата основна цел е да промотира образованието в и чрез спорта и да насърчи двойното кариерно развитие на състезателите по волейбол. Чрез транснационална мрежа от три от водещите международни волейболни федерации и две от водещите европейски образователни институции се разработва модел, който ще бъде тестван по време на проекта с цел да се наложи като устойчив европейски образователен и тренировъчен модел, който да повишава уменията на талантливите състезатели от спортни клубове, на участниците в масовия спорт в училищното образование и на всички свързани. Моделът ще включва иновативна дигитална програма, платформа и мобилна апликация, която ще е базирана на спорта волейбол, науката в него и на изследване и разчитане на данни. Проектът ще предложи нов подход и насърчаване на двойните кариери сред волейболни таланти.

 

221117 - ServeProject - 03

 

 

За периода на проекта ще бъдат обхванати талантливи волейболисти от спортни клубове на възраст между 9 и 19 години, треньори по волейбол, учители по физическо възпитание, студенти като и всички заинтересовани да участват в проекта.