Вторник, 15 Ноември 2022 15:50
Националите под 17 ще бъдат домакини на европейската квалификация през януари
Националите под 17 ще бъдат домакини на европейската квалификация през януари Снимки: БФВ

България ще бъде домакин на турнир от първи кръг на европейските квалификации за мъже под 17 години (състезатели, родени след 1 януари 2007 г.)

Надпреварата е от 18 до 22 януари в София. Младите ни национали, водени от Андреа Буратини, ще се изправят срещу Турция, Сърбия, Румъния, Гърция, Англия и Финландия. (Резултатите от мачовете с последните две страни не се зачитат за крайното класирането на отборите от балканския регион)

Само първенецът взима директна квота за Европейското първенство през 2023 година в Черна гора. Останалите балкански държави играят на допълнителни квалификации. Според показаните резултати в срещите с балканските отбори, един измежду Англия или Финландия също добива право за участие във втори кръг.

Националките на България под 17 години (състезателки, родени след 1 януари 2007 г.) ще участват на евроквалификация в Турция. Турнирът е от 18 до 22 януари в Анкара. Съперници на България са домакините, Румъния, Гърция, Черна гора, Молдова, Косово. Старши-треньор на тази селекция е Владислав Тодоров.

 Само първенецът взема квота за Евроволей 2023 в Унгария и Сърбия. От останалите отбори четири отиват на втори кръг.

Разширените състави на двата отбора трябва да бъдат обявени най-късно до 16.12.2022 г.