Понеделник, 14 Ноември 2022 12:56
България ще играе на три континента в Лигата на нациите
Снимка: fivb.com

Мъжкият и женският национален отбор на България ще кръстосат три континента в Лигата на нациите през 2023 година. Световната федерация FIVB обяви програмата и групите, като в схемата са най-добрите 16 тима от двата пола. В продължение на шест седмици отборите ще гостуват в 11 впечатляващи града с цел да стигнат до финалите.

Мъжкият тим на България стартира участието си в Япония. В град Нагоя между 6 и 11 юни нашите ще бъдат в група с домакините, Словения, Франция, Полша, Сърбия, Китай и Иран. Турът на ВНЛ продължава във френския град Орлеан (20.25 юни). Там България е заедно с домакините, Куба, Бразилия, Япония, Словения, Аржентина и Канада. Третият турнир при мъжете с наше участие е в Анахайм (САЩ). Групата ни между 4 и 9 юли включва още домакините, Иран, Аржентина, Франция, Германия, Сърбия и Куба.

 

0489d0f

 

Българските дами също ще започнат участие в Нагоя. Между 30 май и 4 юни сме в група с домакините, Доминиканска република, Бразилия, Хърватия, Германия, Нидерландия и Китай. Следващата ни спирка е Хонконг. В периода 13-18 юни ще мерим сили в група с Китай, Италия, Турция, Канада, Доминиканска република, Полша и Нидерландия. Дамите ни ще приключат тура в корейския град Сувон (27 юни-2 юли). Съперниците ни са Южна Корея, САЩ, Полша, Германия, Сърбия, Доминиканска република и Китай.

 

d483fa35

 

В двата пола групи ще се играят още в Отава (Канада), Ротердам (Нидерландия), Манила (Филипините), Анкара (Турция), Бразилиа (Бразилия) и Банкок (Тайланд).

„Нужно е само да погледнете списъка с градовете-домакини, за да разберете колко вълнуваща ще е Лигата на нациите през 2023 година – каза Фин Тейлър, изпълнителен директор на Volleyball World. – Очакваме подкрепата от всеки град. Предстои ни страхотен турнир. Последните две издания имаха изключителен успех.“

„Горди сме да представим такава палитра от градове – обобщи д-р Ари Граса, президент на FIVB. – С всяка година качеството на волейболните мачове се подобрява. Успехът на този турнир е огромен, както и интересът. Ще видим отново най-добрите волейболисти в зали на най-високо технологично ниво.“