Четвъртък, 22 Януари 2015 13:23
Н. Найденов за ШЛ, Суперлигата, подготовката и трансферите в „Марек Юнион-Ивкони“

„Марек Юнион-Ивкони“ излиза тази вечер от 19:00 ч. в „Арена Самоков“ срещу полския „Ястжембски Венгел“ в предпоследната си срещу от група „В“ на Шампионската лига. Момчетата на Найден Найденов се намират на последната позиция с 2 спечелени точки и без шансове за продължаване напред в турнира. Дупничани загубиха последната си среща в надпреварата от КАИ (Теруел) с 0:3, която отново се игра в Самоков. Именно това поражение намали драстично възможностите на българския шампион да се бори и за третото място, което осигурява участие във втория по сила европейски клубен турнир – Купата на ЦЕВ. В другата среща от нашата група испанците спечелиха домакинството си на лидера „Локомотив“ (Новосибирск) с 3:0 (29:27, 25:23, 26:24) и изскочиха на второто място със 7 точки.  

Междувременно „Марек Юнион-Ивкони“ започна силно втория полусезон в родната ни Суперлига и победи като гост „Пирин“ (Разлог) с 3:1. Към тима през зимната пауза се присъедини Венелин Кадънков, а един от основните им състезатели през последните години Георги Елчинов напусна отбора, за да заиграе в чужбина.

Ето и какво каза, в специално интервю за сайта на БФВ, треньорът на „Марек Юнион- Ивкони“ Найден Найденов:

Г-н Найденов, тази вечер излизате срещу „Ястжембски Венгел“ в последния си мач от Шампионската лига пред родна публика. Какви са очакванията Ви за срещата?

-Както винаги да играем и да вземем максимума или каквото е възможно от този мач. Надявам се след тази загуба, която претърпяхме от КАИ в последния си мач от Шампионската лига, който можехме да спечелим, да сме си взели някаква поука и да излезем по-сигурни в нас и действията ни. Защото се видя, че можем да играем не лошо, но просто накрая се пропуквахме и губехме лидерството в срещата. Надявам се момчетата да са ги осъзнали тези неща, да излезем днес, да играем по-добре и да вземем максимума.

Какво точно си казахте с момчетата след загубата от КАИ „Теруел“ с 0:3 в Самоков?

-Че трябва още много да тренираме, да играем и да израстваме. И че всеки такъв мач колкото и да е тежък, защото на тях им бе много тежко да загубят по този лек начин спечелен мач, трябва да продължим напред, да израстваме и да се опитваме да го променим това нещо.  

Загубихте първия мач срещу днешния съперник с 0:3 в Полша. Можете ли да разкриете някои от силните страни на гостите?

-При тях единствената промяна е, че им липсва един от основните състезатели Бартман, който също се е подложил на операция. Имат нов французин, който не е играл до сега за тях и не мога да кажа какви са му качествата. Днес в процеса на игра ще видим, но като цяло отборът им е същият. Един опитен състав, който може да играе добър волейбол, но според мен не е непреодолим.

През първия полусезон имахте проблеми на поста диагонал. Можем ли да кажем, че с връщането на Кадънков и възстановяването на Манджуков те са решени?

-Мисля, че да. За мен бе много важно да се възстанови Манджуков, защото той е наш състезател, младо момче. Разчитаме на него да се развива и трябва да му се даде шанс. Така че там нещата за сега, може да се каже, че са добре.

Какво е състоянието на Кадънков, който страдаше от травма и доволен ли сте от неговата спортна форма?

-Не мога да кажа, че още е възстановен напълно. Не беше тренирал от доста време, но се старае максимално и мисля, че ще след известно време ще влезе в оптимална форма, защото не е в супер добро състояние. Ако естествено не замине за чужбина отново, защото и това го има като вариант.  

На кой от двамата мислите да разчитате повече до края на сезона?

-Ще разчитам основно на Манджуков. Пак повтарям, че той е наш възпитаник и трябва да му се даде шанс. Наш състезател, а ние разчитаме на 90 процента на наши кадри, така че ще му се дава възможност да израства.

Как се отразява на отбора отсъствието на Георги Елчинов?

-Няма никакви проблеми. Всичко е нормално. Георги даде достатъчно на този отбор в последните 3 години и беше време вече и той да замине да играе някъде в чужбина, така че всичко е нормално. По този начин се дава шанс на други млади момчета, които да играят, да израстват и така.

Каква равносметка си направихте след първия полусезон и върху какво наблегнахте по време на зимната подготовка?

-По принцип основното преди Нова година бе физическата подготовка, която след тези всички мачове от Шампионската лига и първенството, трябваше да стабилизираме. И естествено върху техниката, сработването на елементите и също така психологическото състояние на момчета, с които доста разговаряхме. Защото за мен е много важен този елемент при тези млади момчета, които трябва да запазят спокойствие и да са по-уверени. Основно наблягахме върху тези три неща.

Започнахте силно втория полусезон в Суперлигата с победа срещу „Пирин“ (Разлог) с 3:1. Какви са очакванията Ви за мачовете в родния шампионат през тази пролет и по-силен ли е този „Марек“ в сравнениe с есента?

-Ще видим. Може би започнахме убедително срещу „Пирин“, който е един сериозен отбор. Надявам се наистина втория полусезон да бъдем по-убедителни. Имаме само една загуба, но пък 5 победи с 3:2, които се дължат основно на подценяване в отделните ситуации. И в Габрово загубихме точка и в Кърджали срещу „Арда“ и това нещо трябва да им бъде обица на ухото. Още в началото на срещите да започваме да играем, защото всички срещу нас играят на максимума на своите възможности и се раздават да победят „Марек“. От там играта на всички се получава, а ние не можем да разчитаме на това, че другия отбор ще падне. Трябва ние да играем също максимално концентрирано, за да не губим тези точки, които на края могат да ни тежат.