Сряда, 19 Октомври 2022 12:29
FIVB и CEV почетоха вековния юбилей на българския волейбол
Снимка: cev.lu
Официалните страници на FIVB и CEV почетоха вековния юбилей на българския волейбол. Бляскавата церемония беше в понеделник вечер в Гранд Хотел Милениум София. От страна на световната централа дойде президентът д-р Ари Граса, а от европейската конфедерация - нейният лидер Александър Боричич.
 
"Най-успешният колективен спорт на България отпразнува своя юбилей - пише в официалния сайт на FIVB. - Гала вечерта даде възможност да бъдат приветствани всички легенди, които са записали имената в историята. Българската федерация отличи най-големите състезатели, допринесли най-много за развитието на спорта."
 
В материала е цитиран президентът Граса: "Мъжкият и женският национален отбор на България е спечелил много медали от големи турнири включително сребърен и бронзов от олимпиадата в Москва през 1980 година. Освен това страната има отлични умения да организира събития на най-високо ниво. Всички помним изключително успешното домакинство заедно с Италия на световното първенство през 2018 година. Три града - Русе, Варна и София, приеха едни от най-силните отбори, залите бяха пълни с пламенни фенове, демонстрирали гостоприемство. Между FIVB и българската федерация, която се ръководи от великия волейболист Любомир Ганев, има тясно сътрудничество."
 
04082922188
 
В официалния сайт на CEV се изтъква, че на страхотната церемония присъстват повече от 200 гости начело с президента Румен Радев. Разказва се как през 1957 година на стадион "Васил Левски" се провежда турнир, след който волейболът е приет като олимпийски спорт и дебютът му е на игрите в Токио през 1964 година.
 
 
bva 7171
 
 
Поздравителен адрес до Българската федерация изпрати и Стефка Костадинова, председател на БОК. "Бях силно впечатлена и и емоционално разтърсена от четвъртото място на волейболистите ни на олимпиадата в Лондон преди 10 години - пише световната рекордьорка в скока на височина. - Българите ви дариха със званието "Отбора на народа". В световен мащаб през годините изградихте прочутата "Българска школа", която е модел за развитие на много държави."
 
 
312226890 1553748431749251 805881834961579737 n
 
Поздравителни адреси изпратиха Йорданка Фандъкова (кмет на София), Пенчо Милков (кмет на Русе), Иван Портних (кмет на Варна) и Галина Стоянова (кмет на Казанлък).
 
На церемонията присъстваха на живо Димитър Николов (кмет на Бургас) и Златко Живков (кмет на Монтана). 
 
Сред официалните гости беше също президентът на България Петър Стоянов (1997 - 2002).
 
thumbnail  E1A2987