Вторник, 04 Октомври 2022 16:23
БФВ ще реализира специална програма за подпомагане на клубовете за кондиционна подготовка в детско-юношеския волейбол
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Българската федерация по волейбол ще стартира тригодишна програма за ресурсно подпомагане на клубовете, ангажирани с детско-юношески волейбол.

Фокусът на програмата ще пада върху работата по отношение на кондиционното състояние на младите състезатели.

От изключителна важност е наред с волейболните тренировки да се провежда и целева подготовка за подобряване на физическото ниво на младите състезатели – предпоставка за по-високи резултати, но и превенция срещу контузии.

Направеният анализ показва, че немалка част от клубовете не са в състояние да си позволят кондиционни специалисти, а вероятнои необходимите пособия за пълноценна кондиционна подготовка.

Планирано е подкрепата да бъде насочена именно към тези клубове. Съответното подпомагане ще бъде обвързано с участие в семинари, водени от доказани специалисти в областта на кондиционните тренировки.

"Желанието ни е да „въоръжим“ треньорите в клубовете както с материална база, така и с теоретични познания за използването й. Фокусът ни ще попадне върху пособия и тренировки, подходящи за деца на възраст между 13 и 16 години. Считаме, че с подходящото оборудване и предоставени видеоматериали, кондиционните подготовки за тези възрасти биха могли да бъдат провеждани и от волейболните специалисти. Внедряването на подобни практики ще бъде важна предпоставка за по-високо спортно ниво при подрастващите и за по-успешно интегриране на състезателите в мъжки и женски отбори", заяви Давид Давидов - вицепрезидент на Българската федерация по волейбол и отговорник за детско-юношеския волейбол.

"Програмата ще е тригодишна, като в рамките на този период очакваме да достигнем до всички клубове, активно работещи с подрастващи и желаещи да се включат нея. Критериите за попадане в първата група на подпомогнатите клубове ще са базирани основно на постигнатите резултати в първенствата от последните години. През следващите години кръгът ще бъде разширяван, като планираме да започнем с 25 клуба още от тази есен. Очакваме водещи и ресурсно осигурени клубове да отстъпят правото си на получаване на подобно подпомагане, така че да обхванем по-голям брой реално нуждаещи се клубове, още през първата година на проекта. Ще предоставим на клубните ръководители и методи за измерване и проследяване на прогреса при работата по това направление, с възможност за отчитане на резултатите във времето", уточни членът на комисията за детско-юношески волейбол Николай Иванов.

"Финансирането на тази програма няма да бъде за сметка на бюджета на Българската федерация по волейбол. Ще привлечем нови партньори, ангажиращи се с Българската федерация по волейбол конкретно за тази инициатива", каза още Давид Давидов.