Четвъртък, 29 Септември 2022 22:25
България взе гейм на олимпийския шампион
Снимка: fivb.com

Волейболистките на България взеха гейм на олимпийския шампион САЩ на световното първенство в Полша и Нидерландия. Нашите играха храбро, бориха се, но в крайна сметка отстъпиха с 1:3 (14:25, 25:23, 11:25, 15:25) в третия си мач от група С в полския град Лодз.

С това тимът ни записа трета загуба в груповата фаза, като заема пета позиция с 1 спечелена точка. Отборът на САЩ се поздрави с трета победа и с 9 точки е водач в този поток.

Стартов състав на България: Лора Китипова, Силвана Чаушева, Елица Атанасийевич, Марослава Паскова, Мира Тодорова, Нася Димитрова - Мила Пашкулева-либеро (Петя Баракова, Радостина Маринова, Мария Йорданова, Гергана Димитрова, Мария Кривошийска)

„Лъвиците“ отбелязаха добър старт. Нашите изненадаха американките и се противопоставиха с пълна сила в началните минути. Играта бе точка за точка до 7:7. Съперникът излезе от първоначалното вцепенение и не позволи повече противодействие. Волейболистките на Карч Кирали се откъснаха с две точки 9:7. Нашите се опитаха да запазят темпото, но много персонални грешки улесниха опонента да увеличи разликата, а в средата тя вече набъбна на 14:9. Американките показаха класата си, като ни сломиха напълно и затвориха гейма с разгромна преднина.

 

pbmaj9f6l2kzmogh6pzz

 

Вторият гейм бе великолепен за тима ни. България показа, че има възможности, както и характер да се опълчи на всеки един именит съперник. Нашите заиграха на обороти. САЩ поведоха с 8:5, но стопихме преднината и играта тръгна равностойно. Българките бяха на доста по-високо ниво и поддържаха единоборството до 18:18. Последва истинско избухване. Два поредни аса на Мира Тодорова доведоха и до две точки предимство 20:18. Усмивките се завърнаха, а настоението се покачи. Продължихме да натискаме, а след успешен блок България се откъсна с 22:19. Това предизвика прекъсване за Карч Кирали. Загубен сервис спря устрема ни. Разколебаните съпернички също сгрешиха и 23:20. След отлично спасяване на либерото Мила Пашкулева, последва успешно отиграване на Мира Паскова и 24:20. Но настъпиха трудни моменти. Три последователни възможности за приключванена гейма бяха пропуснати. В сублимния момент при 23:24, Нася Димитрова бе безапелационна и след контра донесе победната точка за България. Резултатът бе изравнен 1:1.

 

BUL Women svetovno 2022

За съжаление продължение на този възход нямаше. Класата на американките си каза думата, опонентът не позволи повече изненади.

Тимът на САЩ се върна в обичайното си русло, а нашите се пречупиха. В четвъртата част, след равенството 4:4, нашите не успяха да поставят повече съперника под напрежение. Селекционерът Лоренцо Мичели прибягна до поредица от смени, но и това не донесе промяна. Съперникът имаше пълно надмощие, прегази ни и спечели гейма с разгромното 25:11.

Четвъртата част започна ударно за американките 6:1. Пълното превъзходство бе очевидно, американките показаха пълния си капацитет и отново спечелиха с разлика за крайното 3:1.

 

ppqvn89lnjrnswz5g3pq

 

 

С най-голям актив завърши капитанът Елица Атанасийевич - 14 точки, 8 точки добави Мирослава Паскова (1 блокада). За САЩ Александра Франти бе реализатор с 19 точки.

В петък (30 септември) "лъвиците" срещат Канада, в 17 ч.

В други мачове от групата Сърбия победи Германия с 3:0. А Канада срази Казахстан със същия резултат.