Вторник, 30 Август 2022 21:18
България отпадна от световното първенство
Снимка: fivb.com

България отпадна рано от световното първенство по волейбол. Нашите не прескочиха груповата фаза, в която записаха 3 загуби от домакина Полша и САЩ и Мексико. В последния мач срещу „ацтеките“ ни трябваше чиста победа с 3:0, за да се мечтае за добро развитие в други двубои. Уви това не стана. Загубихме и от сочения за аутсайдер в групата - 2:3 (25:20, 20:25, 23:25, 25:23, 16:18).

Нашите стартираха мача по начина, който се очакваше – ударно и безкомпромисно! Все пак всяка точка беше важна. А на старта на първия гейм всичко вървеше в наша полза. Първите четири точки бяха в полза на България. Разликата набъбна до 7:1, запази се при 9:3. Тогава обаче и Мексико започва да се „озъбва“. Най-близо „ацтеките“ ни приближиха до 7:11. Видимо обаче разликата в класите беше голяма. Но в случая не ни трябваше просто победа. Трябваше 3:0 и със сериозна точкова разлика.

В името на мисията водените от Николай Желязков национали натискаха здраво и не даваха на съперника „да диша“. В този мач началният ни удар беше на по-високо ниво и сериозно затрудняваше Мексико. Резултатът бързо стана 14:8. Авансът ни не само не спадаше, но и се увеличаваше – 17:10. Каквото се искаше от нашите, го правеха – минимален брой грешки и максимален брой успешни атаки – 18:10. Два пъти поред обаче мексиканците изненадаха с начален удар Алекс Николов и намалиха – 18:13. Третият пореден ас дойде в тялото на Цветан Соколов, който не успя да си дръпне крака пред излизащата в аут топка. За още по-голям ужас мексиканците направиха и нова точка директно от начален удар – 18:15. Все пак нашите се съвзеха и бързо реагираха с две успешни атаки – 20:15. Първи минути на световното първенство записа Тодор Скримов, който лекуваше мускулна травма още преди старта на турнира. А на игрището разликата от пет точки продължаваше в наша полза, въпреки че можем да съжаляваме, че не бе и по-голяма. Първият геймбол при 24:19 не стана заради начален удар в аут. Но веднага след това Соколов мощно заби за 25:20. Първият български гейм на мондиала вече беше факт.

 

muarfjy89n9qexv2qlsr

 

Втората част стартира с две точки за Мексико. Аспарух Аспарухов прекъсна неприятната серия и прати Светослав Гоцев на началния удар. Успешната ни блокада изравни резултата – 2:2. В търсенето на изразителна победа размяната на точки не беше по наш вкус. А тя продължи до 8:8. Тогава Мексико отново дръпна с три точки, като едната пак беше ас – 11:8.Нямахме право на никакво отстъпление! Стопихме пасива до 11:12, но той пак набъбна до 11:14. Все пак България е по-силният отбор и не позволи дълго време да изостава – 15:15. За съжаление не надградихме на серията и пак изостанахме 16:19. Опасността да не загубим фатален гейм до голяма степен сковаваше нашите. А мексиканците играеха за своята чест и искаха да си тръгнат от Полша с вдигната глава. Преднината им стигна до опасното 21:17. Този гейм нямаше нищо общо с първия и трудно намирахме противодействие срещу атаките на съперника. Двата отбора започнаха да си разменят точки, но краят на частта приближаваше със страшна сила. Мексико поведе с отчайващото 24:19. Геймът свърши като първия, но с противоположен резултат – 25:20 за Мексико. В този момент всичко беше ясно – България отпадаше от световното първенство.

 

o8hguve6af2jeug9dvy9

 

До края оставаше битка за честта на двата тима. Почти през целия трети гейм съперниците си разменяха точки, но предимството все беше на страната на мексиканците. Максималната разлика не бе повече от три, но това по никакъв начин не ни топлеше. Грешките от началните удари така и не свършваха. През целия турнир изключение правеше само първият гейм срещу Мексико. Размяната на точки така и не спираше в третата част. Така бе до 21:21, когато „ацтеките“ дръпнаха с 23:21. Геймболът дойде при 24:22. С успешна блокада спасихме първия. И най-лошото се случи по обичаен начин – началният удар на Георги Сеганов излезе в аут.

Отчаянието съвсем нахлу в българските редици. Четвъртият гейм започна с три поредни точки за Мексико. Все пак се съвзехме и обърнахме при 5:4. И тогава отново – начален удар на Аспарухов в мрежата. Мексиканците обаче пак намериха верния път към нашето поле и дръпнаха с две точки – 8:6. В името на битката изравнихме и поведохме – 9:8. Обратът бързо бе на лице – 13:10 за съперника. Грешките ни от начален удар просто не свършваха, дори в моментите когато бяхме близо и гонехме изравняване. Точно обратното беше при Мексико. Без много блясък съперникът трупаше разлика 19:15. Интригата се възвърна след шест поредни наши точки, които направиха резултата 23:21 за България. Важно беше да напуснем световното с чест. Първият геймбол за България дойде при 24:22, но беше спасен от мексиканците. Вторият обаче вече направи резултата 2:2.

Тайбрекът започна равностойно с размяна на точки. И така беше до 6:6, когато ние поведохме с 8:6. Успешно поддържахме и увеличавахме аванса си. Крайният резултат смело се запъти в наша полза. Вече не допускахме грешки, а реализирахме успешно атаките си – за съжаление твърде късно. Мачболът дойде при 14:11. Изведнъж се повтори ужасът от третия гейм срещу САЩ. Мексиканците спасиха и трите мачбола за 14:14. За разлика от двубоя с янките спряхме серията и поведохме с 15:14. Отново начален удар в аут помогна на съперника без усилие да изравни. България пак получи право на мачбол и пак не успя – 16:16. Този път две наши атаки попаднаха в блокадата на Мексико и вече точката за двубоя бе у съперника. Още първият мачбол бе спечелен. Тъжно напуснахме световното първенство с три загуби.