Петък, 26 Август 2022 13:23
Националите U18 и Виктор Карагьозов–  Отбор и Треньор № 1 на юли
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Националният тим на България за мъже под 18 години бе избран за Отбор на месец юли в традиционната анкета на Пресклуб „България“. Селекционерът Виктор Карагьозов пък спечели наградата за Треньор №1.

Признанието на спортните журналисти идва благодарение на бронзовите медали на европейското първенство 2022 и класирането на тима за световното първенство U19 през 2023 година. Това е втора поредна награда в рамките на няколко месеца, след като тази селекция бе отличена през януари 2022 г. за класирането за Евроволей 2022.

Волейболът обра вота на спортните редакции за юли. От всички 12 редакции посочиха „лъвчетата“ U18 на първо място. Втората позиция с 9 гласа е за националите под 20 години, водени от Мартин Стоев, които спечелиха сребърните медали на Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия. Ситуацията е идентична и при вота за треньорите. Виктор Каразьгозов спечели с 10 гласа, втори е Мартин Стоев с 8.

 

thumbnail  BA 8166

 

Карьгьозов, заедно с младите национали Симеон Николов и Кристиян Титрийски приеха приза от името на всички. На награждаването присъстваха още президентът на БФВ Любомир Ганев, вицепрезидентът Давид Давидов и членът на УС на БФВ и съпрезидент на ВК Левски София Владимир Николов.

„Доволен съм от представянето на тези момчета, защото през последните две години новото ръководствто на БФВ пое курс на засилено внимание към детско-юношеския волейбол. Стараем се да подсигуряваме всичко, от което имат нужда младите състезатели при максимално добри условия. Радостен съм, че нашите усилия се увенчават с успех. Надявам през следващата година на световното да постигнат също такива добри резултати, с които да се гордеем“, заяви президентът Ганев.

 

thumbnail  BA 8099

 

„Изключително сме щастливи, че след отбора на Мартин Стоев имаме следващо поколение, което ни дава повод за такива хубави събирания. Запазваме тенденцията волейболните ни школи да продължат да произвеждат състезатели. Ще направим всичко възможно те да се развиват и поемат своя път към мъжкия волейбол. Бяхме предпазливи в очакваниятата си за европейското, но е похвално това, което бе постигнато. Сага започваме да планираме какво предстои за следващата година. Подготовка, контроли, всичко е с фокус отлично представяне на Мондиала“, добави вицепрезидентът Давидов.

 

thumbnail  BA 8239

 

„Благодаря за оценката за тези момчета и това, което постигнахме. Не беше никак леко. Пожелах си програма минимум шесто място, защото това даваше следващ етап – световно първенство. Имахме нагласата на фона на възможностите си да се опитаме да покажем потенциал. Изхождайки от реалните възможности, основна цел бе класиране на Мондиал 2023. Възпрепятстваха ни няколко сериозна проблема, които не афиширахме преди заминаването. Имахме трайно контузени хора, един от които бе Александър Къндев. Той започна подготовка с 15 дни закъснение. Проблемантичен бе и Кристиян Титрийски, който въпреки здравословните проблеми успя да тренира. Преодоля всички трудности и достигна до възможностите си, като даде своя дан за успеха. Имахме и проблеми с капитана, който имаше счупена скула преди време и бяха останали психологически проблеми. Той не се намираше в оптимално физическо и техническо състояние. Като цяло основните ни играчи имаха проблеми, но на базата на голяма мотивация и добрите условия на подготовка, момчетата докоснаха почти масксумама в този период. Искам да спомена и нашите двама центрове, които направиха феноменален турнир и в класациите бяха в призовите места. Либерото ни не получи нужните похвали, но изигра стабилен турнир даде спокойствие на отбора в защита и посрещане. В по-малки проценти се включиха още двама-трима състезатели, които също помогнаха за завоюването на третото место“, коментира селекционерът Карагьозов.

„Имаме талантиво поколение, което трябва да продължи да се развива. Имаме своите шансове за световното, но и другите ще се развиват ще вървят напред. Трябва да бъдем реалисти, но в същото време максимално мобилизирани и мотивирани за постигане на добър резултат. Така ще имаме възможност за издигане на авторитета на България на световната сцена“, допълни още селекционерът.

 

thumbnail  BA 8048

„Благодаря на БФВ, на треньорския щаб и състезателите, защото нямаще да постигнем бронзовите медали без всички тях. Бяхме мотивирани. Доволни сме от успеха. Можехме малко повече, но за момента това ни стига. За световното догодина искаме да надградим. Пожелаваме успех на мъжкия национален отбор. Подкрепяме ги и се надяваме един ден и ние да попаднем в него“, каза Кристиян Титрийски.

„Искам да благодаря за добрите условия и подготовката. Също да благодаря на журналистите, че оценяват нашия труд. Надявам се в бъдещето още много пъти да идваме тук за добри каузи. Мечтая да вземем злато на световното, но ако трябва да бъде реалисти, това няма да е лесно. Ако повторим бронзовите медали, ще бъде отличен резултат, надявам се цяла България да бъде доволна“, каза разпределителят Симеон Николов.