Събота, 30 Юли 2022 18:55
България U20 вицешампион на Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия
Снимка: eyof2022.com

Националният отбор на България за мъже под 20 години завърши със сребърните медали на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). Момчетата на селекционера Мартин Стоев отстъпиха на Италия с 0:3 (20:25, 21:25, 23:25) в големия финал на форума, който се игра този следобед пред пълна зала.

Така младите „лъвове“ отново демонстрираха, че Блъгария има надеждна смяна за бъдещето. Те печелят втори сребърен медал за втора поредна година, след вицешампионската титла от Мондиал U19 в Иран. Олимпийският форум се яви и мини европейско първенство, като бе генерална репетиция за младите ни „лъвове“ за предстоящия Евроволей 2022 в Италия през септември. Там момчетата на Мартин Стоев отново се цялят в медалите.

Тимът ни се противопостави на съперника, но не успя да го преодолее. В ключовите моменти италианците показаха по-събрана игра и по-добра психическа устойчивост за успеха.

Битката започна равностойно. Това продължи до 18:18. „Скуадра адзура“ реализира серия и се откъсна с 3 точки - 21:18. Това бе ключов момент, нашите не успяха да наваксат и Италия поведе с 1:0.

Подобен сценарий се разви и във втората част, като националите ни на два пъти имаха превес, но го губеха. В средата италианците отново се отдалечиха, като този път разликата бе четири точки 21:15. Те съумяха да я задържат и поведоха с 2:0

Противопоставянето продължи и в третата част, но италианците поддържаха лек превес през цялото време. В края те поведоха с 24:21, но нашите успяха да ги застигнат 23:24. За съжаление по-голям обрат не стана и Италия спечели мача в три гейма, като триумфира с титлата.

Най-резултатен бе Александър Николов с 15 точки (1 ас, 3 блокади), по 8 точки записаха Владимир Гърков (1 блокада) и Георги Татаров (1 блокада). За Италияс най-голям актив бе Лука Поро, който завърши с 12 точки (1 ас).

Статистика от мача можете да видите тук.