Петък, 29 Юли 2022 22:37
България U20 на финал на олимпийския фестивал в Словакия
Снимка:eyof2022.com

Националният отбор на България за мъже под 20 години се класира за финал на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). Тимът, воден от Мартин Стоев, победи Чехия с 3:1 (17:25, 25:19, 25:17, 25:18) във втория полуфинал от турнира.

Така българските волейболисти продължават успешния си път на международна сцена, като след среброто от Световното миналага година в Иран, сега отново ще зарадват с медал от престижен форум.

В спора за титлата нашите ще се изправят срещу Италия, която отстрани Турция с 3:0 в другия полуфинал.Двубоят за златото е на 30 юли (събота) от 16:00 ч. Преди това от 13:30 часа, в мача за бронзовите отличия един срещу друг ще излязат Чехия и Турция.

Младите ни „лъвове“ направиха пълен обрат в срещата. След неуспешен старт, те бяха безапелационни и показаха, че заслужават напълно да са на финал в олимпийския бе форум.

Първият гейм бе изцяло под диктовката на чехите. Съперникът взе първоночален аванс с 8:6, а впоследствие увеличи разликата на 21:16. До края нашите не успяха да се противопоставят и Чехия спечели гейма.

Във втората част националите ни излязоха с друго лице. Увереността се завърна, а момчетата подобриха играта си. На свой ред взеха водачеството и не го изпуснаха докрай, като изравниха 1:1. Успехът окрили волейболистите ни и в следващите две части те бяха по-добрият тим на игрището. Още от началото правеха разлика, не позволиха противодействие и напълно сломиха съперника. Победата бе факт след 95 минути игра, като момчетата на Мартин Стоев се поздравиха с крайното 3:1.

Реализатор за победата на България бе Александър Николов с 25 точки (3 аса, 1 блокада), с 15 точки завърши Венислав Антов (7 аса, 1 блокада). Лазар Бучков записа 8 точки (1 ас, 4 блокади). За съперника Давид Колатор бе най-резултатен с 16 точки (1 ас, 3 блокади).

Статистика вижте тук.