Четвъртък, 21 Юли 2022 22:00
Националките U17 продължават напред на Европейското в Чехия
Снимка: cev.lu

Националният отбор по волейбол на България за жени под 17 години продължава във втората фаза на Европейското първенство в Чехия. Тимът, воден от Диян Боюклиев, надигра Чехия с 3:0 (25:14, 25:23, 25:19) в последния си мач от група I в Храдец Кралове.

С този успех нашите завършиха на четвърто място в групата с две победи, три загуби и 7 точки. Първенец стана тимът на Сърбия с пет победи и 13 точки. Съставът на Германия надигра Хърватия с 3:0 и приключи на втора позиция в таблицата с 9 точки. Сърбия и Германия се класираха за финалната четворка на турнира.

Нидерландия се нареди на трета позиция, България е четвърта. Двата тима ще играят във втората четворка на Евроволей и ще се борят за разпределение на местата от пето до осмо.

На последните две места са Хърватия Чехия. Те отпадат от по-нататъшна надпревара.

Момичетата ни успяха да се вдигнат от трудната ситуация след загубата от Германия. Те се събраха, мобилизираха се и показаха, че заслужават да продължат, като постигнаха задължителната победа над домакините.

В по-голямата част тимът ни диктуваше развоя. Първият гейм бе спечелен по категоричен начин. Известни затруднения имаше във втората част, когато Чехия оказа солидна съпротива и бе равностоен съперник. В решителните моменти малките „лъвици“ бяха непоколемиби и наложиха волята си за 2:0.

В третата част националките ни позволиха да има изненади. Показаха се като по-добри на игрището и затвориха мача в три гейма.

С най-голям актив за успеха бяха Ива Дудова и Мария-Габриела Миличевич с по 15 точки за победата. За тима на Чехия Анна Прагерова и Нела Яшецкова завършиха с 8 точки.

На полуфиналите във втората четворка на съставът на България ще играе със заелия трето място в група II - Словения. В другия мач ще играят Нидерлания и Полша. Срещите ще бъдат на 23 юли юли, съответно от 13:30 и 16:00 часа.

Статистика от мача можете да видите тук.