Събота, 02 Юли 2022 22:52
България бе победена от европейския шампион
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Заключителната битка от Лигата на нациите е срещу Полша в София, преди последния ден националките ни запазват мястото си сред най-силните

България бе победена от европейския шампион Италия в предпоследния си мач от Волейболната лига на нациите за жени. Италианките се наложиха с 3:0 (25:12, 25:19, 25:21), въпреки подкрепата на близо 2500 български фенове на трибуните на "Арена Армеец".  

Оставането на България в Лигата на нациите ще се реши след последния мач с Полша. Решителната битка в София е в неделя от 20 часа. По същото време в Канада Белгия излиза срещу Япония. В момента белгийките са с най-задно класиране от отборите претенденти. България е с 3 победи и 9 точки непосредствено преди тях. Белгия е с 3 победи и 6 точки. 

 p2wdtnit945fmlmfyaxk.jpg

 

Нашите започнаха без промени в стартовата шестица в сравнение с вчерашния мач с Бразилия – Мира Тодорова, Лора Китипова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Силвана Чаушева и Мария Йорданова плюс либерото Жана Тодорова. Играта вървеше равностойно до 10:11, когато на сервис застана Кристина Кирикела. Прецизно насочените й изпълнения затрудниха посрещането и разбиха организацията на атаките ни. Българките спечелиха само едно от следващите 12 разигравания и то дойде след атака на влязлата като резерва Радостина Маринова. Друга резерва, Ралица Василева, донесе последната точка в един от най-слабите геймова на нашите в тазгодишния турнир.

 

weqtyn1sooztrr6srj6s

 

България дръпна рано във втория гейм след ас на Нася Димитрова, но при 6:5 дойде поредната дълга италианска серия, подпомогната от лошото ни посрещане. Скуадрата спечели 9 от следващите 11 точки преди селекционерът Мичели да смени Лора Китипова и Силвана Чаушева с Баракова и Маринова. Промените дадоха бърз резултат и с няколко грешки на гостенките разликата падна до 14:17. Само че блокадата ни не сработи нито веднъж в първите 50 минути от мача и с нула точки в този елемент обратът в гейма бе невъзможен – 19:25.

 

Първият успешен блок направи Радостина Маринова за 2:1 в третия гейм. Но и в него съперничките водеха практически през цялото време. Първият ключов момент бе пропуснат при 11:11, резултат, получил се след ас на Нася Димитрова и нейно страхотно спасяване в защита. Нуакалор обаче атакува покрай блока ни и даде старт на серия от четири поредни точки за Италия. Вторият дойде след ас на Борислава Съйкова за 17:18. Но италианският селекционер Давиде Мадзанти поиска таймаут, след който европейските шампионки взеха три поредни точки и затвориха мача в своя полза.

 

siahhwa9uhcrpju5pxip

 

Мария Йорданова бе най-резултатна от нашите с 9 точки. Нася Димитрова добави 8, Мирослава Паскова и Силвана Чаушева завършиха с по 7.

Предстои мачът срещу Полша в неделя в "Арена Армеец". В съботния следобед съперничките ни и Доминиканската република изиграха втория най-дълъг гейм в историята на турнира. Втората част от мача им бе решена след 45 минути с 38:36 в полза на латиноамериканките, които отразиха пет геймбола. Доминиканките спечелиха с 3:2 (20:25, 38:36, 25:20, 13:25, 15:9), а резултатът елиминира и двата отбора от борбата за място на финалите в Анкара. Така за Полша неделната среща с националките ни ще бъде единствено за престиж и точки за световната ранглиста.

 

В третия мач за деня надеждите на Тайланд за участие в Анкара понесоха тежък удар. Азиатките имаха нужда от победа срещу Бразилия, но олимпийските вицешампионки спечелиха с 3:1 (25:18, 26:24, 23:25, 25:23) и излязоха начело в класирането. Резултатът не притесни особено тайландките, които след мача до една се наредиха да се снимат със звездата на съперника Габи.

 

 

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук:

 

 за VNL жени:                                       https://bit.ly/3lksq7P