Сряда, 29 Юни 2022 10:45
Започва "Турнир на талантите" - финална фаза на националното тестиране за момчета, родени 2007 и 2008 г.
Снимка: bvf.bg

Кампът и турнирът ще се проведат в спортна зала "Левски София" до 2 юли

Националното тестиране на подрастващи, което е част от проекта на комисията за Детско-юношески волейбол към Българската федерация по волейбол за проучване, оценяване и селектиране на млади състезатели, навлиза във финалната си фаза за 2022 г. От 29 юни в спортна зала "Левски София" започва подготвителен камп - широка селекция, който ще завърши с "Турнир на талантите". За него са селектирани 48 момчета, родени 2007 и 2008 г. Те ще бъдат разпределени в 4 отбора под ръководството на четирима различни треньори. Кампът от проекта за национално тестиране ще продължи до 2 юли. Успоредно с тренировките отборите ще изиграят и специално организирания "Турнир на талантите".

Селекционерът на националния отбор на България за момчета, родени 2007 г. и 2008 г., Андреа Буратини ще присъства лично - ще има възможност да наблюдава срещите и да трупа впечатления, на база на които ще взема решения за националната селекция.

Кампът е непосредствено след финалите на държавното първенство, а веднага след завършването на "Турнира на талантите" започва и подготовката на националния отбор със селектираните от старши треньора състезатели.

С проекта са ангажирани пряко Евгени Иванов - председател на Комисия Детско-юношески волейбол и членовете на комисията Николай Иванов и Драган Иванов.

Треньори на сформираните четири отбора за "Турнира на талните" са Десислава Величкова, Анета Германова, Димитър Узунов и Пламен Великов.

"Националното тестиране дава по-широк поглед върху набора - широк мониторинг на тази възраст, а в същото време е и голяма помощ за националния селекционер", заяви Евгени Иванов.

"Полагаме добро начало, което, силно се надявам, ще продължи през годините. При селектирането на децата трябва да се обърне внимание на абсолютно всички занимаващи се с волейбол в България. Искаме да изпипаме всичко в детайли, за да може това да се превърне в продукт", каза Николай Иванов.