Неделя, 19 Юни 2022 18:20
Цветан Соколов: Да подкрепим подмладения отбор на България!
Снимка: БФВ

Страхотните отношения между треньора и момчетата са предпоставка за успехи. Имам огромна вяра в Николай Желязков. Нека имаме търпение към него да изгради новия ни тим

Голямата звезда на националния отбор на България за мъже Цветан Соколов призова за подкрепа към младия ни тим, който показва огромно желание и потенциал за сериозно израстване.

От 21 юни до 26 юни София приема турнира от втората седмица на Волейболната лига на нациите. Първият мач на отбора на Николай Желязков на родна земя е на 21 юни срещу Иран. На 24 юни "лъвовете" излизат срещу Австралия. На 25 юни националите ни играят със САЩ. На 26 юни България посреща Бразилия - №1 в световната ранглиста при мъжете и актуален шампион във Волейболната лига на нациите. Всички български мачове в "Арена Армеец" са от 20 часа.

"Аз съм сигурен, че на родна земя, пред собствена публика нещата ще стоят по коренно различен начин. Момчетата ще усетят подкрепата. Надявам се да зарадваме публиката, сигурен съм, че ще дойдат много хора. Надявам се и стискам палци да де получи, защото всички знаят, че сме в момент на подмладяване на отбора. Момчетата се раздават страшно много, показаха го в мачовете. И наистина се надявам да зарадваме публиката със страхотна игра и с победи.

От видяното от предишните мачове мога да потвърдя, че се вижда голям потенциал и огромно желание. От това, което виждам - всеки един на игрището се раздава на максимум, със страхотно желание, със страхотен хъс, което наистина е най-важното. Най-важното и за треньора е да вижда това в очите на своите състезатели, защото това е голяма предпоставка за израстване като състезатели, за израстване като отбор и да започнем да играем много по-добре. И както ви казах - победите ще дойдат скоро", заяви Цветан Соколов.

Той обяви, че много му харесват вижданията на новия селекционер Николай Желязков. Според Соколов страхотните взаимоотношения между играчите и треньора са предпоставка за успехи, но трябва да има вяра и търпение в работата му с младия ни отбор.

"За мен това е много добър избор. Българин е нашият селекционер, отделно - играчите го познават. Имат страхотно отношение един към друг, има взаимно разбирателство между треньора и играчите. По време на тайм-аут се разбират с две думи, само с поглед знаят какво трябва да направят, къде трябва да отидат, ако говоря принципно за блок. Това е много положително за един отбор - да имаш добри взаимоотношения с треньора. Да вярваш на треньора, това е най-важното. Ако състезател вярва на треньора, това значи, че винаги ще дава максимум от себе си за него.

Но ние трябва да разберем, че Николай Желязков в момента пое отбор, който е изцяло подновен. Трябва да му дадем тази вяра, това търпение, да му дадем картбланш да направи своя избор как да играем, да покаже своята система на игра. Нека да бъдем малко търпеливи към него. Аз също имам вяра в него, и то огромна. Зная неговите виждания - как иска да изглежда този отбор. Виждания, които лично на мен много ми харесват. Говорил съм и с момчетата - те провеждат тренировки в страхотно настроение, винаги отиват на тренировка с позитивизъм. А когато отиваш на тренировка с добра нагласа и знаеш, че атмосферата вътре е много добра, това е предпоставка за успехи", каза Цветан Соколов.

В момента той се възстановява от травма и ще подкрепя отбора отстрани.

"Надявам се да се върна за Световното първенство. В момента се готвя по индивидуален план. Възстановявам се от контузия в гърба, която получих през сезона. Надявам се да съм готов на сто процента за подготвителния лагер и най-вече за самото световно", каза още Цецо Соколов.

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук: