Неделя, 19 Юни 2022 10:32
Любомир Ганев: И двата отбора трябва да останат в Лигата на нациите
Снимка: bvf.bg

Завършиха три от турнирите в Лигата на нациите – два при жените и един при мъжете. Президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев даде своята оценка за представянето и целите в бъдеще в интервю пред официалния сайт на федерацията.

 

- Изиграха се три турнира в Лигата на нациите – два при жените и един при мъжете. Каква е вашата оценка за представянето ни досега?

- И двата отбора направиха всичко възможно, за да изиграят хубави мачове. Трябваше ни малко повече късмет и на двата фронта. Много ме е яд за загубата от Белгия днес при жените. Имахме всички шансове да спечелим. Също така два пъти загубихме на тайбрек и при мъжете в Канада. Най-важното е, че играем с желание. Треньорите го виждат и работят.

- И при двата отбора започна подмладяване. Колко голямо ще е търпението към тях?

- Тази стъпка е неминуема. Няма как да прескочим периода на подмладяване. Аз гледам всички мачове и съм доволен, че и двата отбора играят все по-уверено. Със сигурност резултатите ще дойдат. Трябва и двата отбора да запазят местата си в Лигата на нациите и през следващия сезон. Всичко е в техни ръце. Дано направим добри мачове в София и да върнем публиката в залата.

- И двата щаба не можеха да разчитат по различни причини на едни от най-добрите състезатели. Защо се получава така, след като Лигата на нациите е може би най-атрактивният турнир?

- Така е. Цветан Соколов например поиска почивка, за да излекува травма. Тодор Скримов също има проблеми. Много държави не разчитат на най-добрите си състезатели в турнира. Нашият проблем е, че нямаме заместници, които да се доближават до класата им. Да ги намерим е предизвикателство пред всички, които се занимаваме с волейбол. В националния отбор трябва да играят само тези, които имат желание. Ясно ми е, че програмата е тежка. Пътуванията са дълги, тренировките са много. Да си национал на България е чест. Който иска да я има, трябва да носи и трудностите по пътя.

- Вие бяхте заедно с мъжете в Отава. Какво е нужно на отбора, към който традиционно има най-голямо внимание от феновете?

- Не само мъжете, но и жените трябва да натрупат игрови опит. Спечелим ли няколко победи, ще дойде и самочувствието. Важно е да намалим личните грешки във важни моменти. Говоря за начален удар, за забита топка в аут. Това се постига с много тренировки и мачове.

- Жените спечелиха по един мач в Турция и Филипините. Задължителна цел пред тях ли е да останат в Лигата на нациите?

- Задължителна е. Нашето място е в Топ 16. В София имаме възможност да играем с Доминиканска република, която е наш пряк конкурент. Там трябва покажем добра игра и да победим. Вкъщи и стените помагат.

- Предстоят два турнира в София – и при мъжете, и при жените. Какви са очакванията ви?

- Винаги съм казвал, че искам да играем добре и да се раздаваме. Резултатите ще дойдат. Очакванията са да направим хубави мачове. Не мога да кажа, че залата ще е пълна винаги. Но дано поне на нашите двубои да има над 3000 души. Всичко зависи от резултатите. Направим ли 1-2 победи, с всеки мач ще идват по 1000 души повече.

- Готови ли сме с организацията?

- Кипи трескава работа. Колегите са направили всичко. След няколко дни ще видим със собствените си очи какво е станало. Искаме страхотна атмосфера в залата. Ще има светлинно шоу, фензона. Всеки запалянко, който дойде, трябва да изживее неповторимо нещо. И да подкрепя отбора с голямо удоволствие.

 

 Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук:

  за VNL мъже:                 https://bit.ly/3Mk8QER