Събота, 18 Юни 2022 14:23
Жана Тодорова: Непрекъснато има градация в играта ни
Снимка: fivb.com

Либерото Жана Тодорова беше една от най-добрите ни състезателки при победата с 3:0 над Канада в Лигата на нациите. Веднага след двубоя националката даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

- Спечелихме първа победа във Филипините – 3:0. Какъв е коментарът ви за мача с Канада?

- Много сме радостни от победа. Още преди да тръгнем за Филипините, знаехме, че срещу първите два съперника – САЩ и Япония, ще ни бъде много трудно. Големите ни задачи бяха да победим Канада и Белгия. Едната задача вече е изпълнена. Канадките винаги са много добре подредени тактически, силни са в защита. Имат две основни нападателки. Успяхме да спрем диагоналката, макар че има най-много точки в мача. За мен най-важното е, че успяхме да се преборим, след като или в края, или в средата на геймовете изоставахме. Дори може би през почти цялото време бяхме догонващи. Но се върнахме! Това не го видяхме в първите два мача. В съблекалнята се шегувахме, че в първите два двубоя играхме много агресивно и загубихме. А сега не чак толкова, но спечелихме.

- Остана впечатление, че се уплашвахте, когато повеждахте на САЩ и Япония и нещо се пречупваше. Сега като че ли не ви интересуваше, че Канада води?

- В първите срещи може би не си повярвахме, че можем да победим такива съперници. Особено след мача с Япония съзнавахме, че резултатът може да не е 0:3. Че можехме да вземе един или повече геймове. Не са от друга планета и го усетихме всички.

- Какво очаквате от мача с Белгия, който също е много важен за оставането ни в Лигата на нациите? Колко различен ще е от този с Канада?

- Те са идентични отбори. Много силни са тактически и играят добре на блок-защита. В състава на Белгия има една основна състезателка, на която трябва да се противопоставим добре. Ако успеем, ще спечелим категорично.

 

gnm7aos24cj4s0injdfa

 

- Целта е да останем в Лигата на нациите. Достатъчно ли ще да победим и Белгия?

- Трябва да победим утре и после ще мислим поне за още един успех.

- Последният турнир е в София пред наша публика…

- Което фантастично. Огромно удоволствие е да играеш пред родна публика. Представяме се добре- Показахме го и срещу силните отбори. Не е толкова голяма разлика. Натрупахме вече опит в сравнение с миналото ни участие в Лигата на нациите. Вижда се, че младите момичета се адаптират, включват се добре. Всеки мач трябва да надграждаме.

- Съгласна ли сте, че с всеки двубой играе по-добре от предишния?

- Да. Когато си помисля, че в първия ни мач срещу Тайланд играхме най-слабо, непрекъснато има градация. Радващо е, че се развиваме.

- Вече около месец сте с треньора Лоренцо Мичели. Как е работата с него?

- За този турнир не сме имали много време за тренировки. Това е неприятно. По-често имаме мачове. На мен ми е приятно да играя, чувствам се освободено. Мичели има много изисквания, особено тактически. Така беше за дуела с Канада. Мисля, че се справихме. Със сигурност Мичели много ни помага.

- На фона на този млад отбор чувствате ли се вече като тартор?

- Не, не се чувствам така. Вярвам, че мога да помогна със съвети към по-малките.

 

 

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук: