Вторник, 17 Май 2022 13:39
Мартин Стоев – Треньор №1 на месец април
Снимка: bvf.bg

Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже под 20 години Мартин Стоев бе избран за Треньор №1 на месец април в традиционната анкета на „Пресклуб България“.

В допитването до спортните журналисти Стоев спечели първото място със 7 гласа. Признанието идва след успешната европейска квалификация в София, в която младите национали победиха съперниците си без загубен гейм и спечелиха по безапелационен начин квота за Евроволей 2022. Анкетата за Треньор на месеца е една от най-оспорваните досега, като Стоев спечели с един глас разлика, след като на второ място остана треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов, с 6 гласа. Трети е отново представител на борбата - Братан Ценов с четири.

Наградата е поредна за Мартин Стоев с тази селекция. За последно отличието му бе връчено през есента на миналата година, когато националите U19 станаха световни вицешампиони в Иран. Преди това със същия отбор през 2019 година, когато те станаха вицешампиони на Европа. Така резултатите показват, че Стоев е селекционер на изключително талантлив тим, който в бъдеще ще радва не само България, но ще даде своите попълнения в мъжкия национален отбор.

„Благодаря за отличието. Като се има предвид другите тренори какво са постигнали - медали, а ние само квота за европейско, признанието е голямо“, коментира Мартин Стоев .

„Но този отбор донесе много радост на хората. Рядко се случва в колективните спортове. Може би гладът за успехи и гледаемостта са надделяли и това е една от причините спортните журналисти да гласуват за мен“, каза още той.

Мартин Стоев очерта какво предстои през лятото:

„Подготовката ще започне от 15 юни в София. Първо в програмата е Международният олимпийски фестивал в края на юли. След това предстои Балканиада в Албания (6-10 септември). Форумът ще бъде като контролни срещи за нас преди Европейското първенство. Самият шампионат започва на 16 септември в Италия. Ще водим подготовка само в София. Условията тук са прекрасни и няма нужда едно нещо, което работи, да бъде променяно. Благодаря на федерацията, която ни осигурява всички най-добри условия“.

Тимът на България ще преследва най-високи цели.

„Нащата цел е минимум полуфинал. Момчетата са свикнали с това, не се притесняват. Респектираме другите отбори и не се плашим от нищо. Който е по-добър на игрището, той ще спечели. Реално този отбор няма провалено първенство. За всеки шампионат по нещо сме спечелили, включително и в Италия, където завършихме четвърти, но пък спечелихме квота за световното. Там пък стигнахме до сребро. На фона на тази суша от медали, ако може така да се каже в колективните спортове, отборът се представя повече от достойно.“