Събота, 14 Май 2022 15:37
Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена от отдел на CEV за развитие във връзка с училищния проект CEV School Project "Play Volleyball – Grow with it",
Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена от отдел на CEV за развитие във връзка с училищния проект CEV School Project "Play Volleyball – Grow with it", Снимка: архив

Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена от отдел на CEV за развитие във връзка с училищния проект CEV School Project "Play Volleyball – Grow with it", като към видеоконферентния разговор се включиха над 30 участници от цяла Европа. След нея Димитров даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол:

- Как мина уебминарът?

- Уебинарът бе огромна чест за мен и голямо признание за българските специалисти, защото отново има българско присъствие в проекти свързани с развитието на волейбола. Казвам всички български специалисти, защото през годините съм се учил от много от тях и вярвам, че това, което представих и споделих като опит, не е лично моя заслуга, а колективно усилие. Това е серия от лекции като преди мен са говорили водещи личности като Кристоф де Лоосе, Никола Собри, Джон Кесел, Карло Бонфати и други. Целта е популяризирането на волейбола като спорт в училищата и привличането на повече треньори за развитие в направление "Волейбол". Една от мисиите ми в партньорство с CEV е да разпространим знанията и насоките за работа с подрастващи и на местно ниво, за което вече водим дискусии с БФВ.

 

dimitrov

 

 

 

- Колко души от колко страни?

- Събраха се над 30 треньора от цяла Европа. Всички предишни и бъдещи семинари са достъпни до всички желаещи в сайта на CEV. https://inside.cev.eu/development/videos/.

- Кои са най-важните точки, които бяха застъпени?

- Започнах уебинара, подчертавайки, че децата учат най-добре с активни методи на обучение, като дискусии и практики. Игровизацията е идеален начин за включване на тези активни методи на обучение. Осигурява на децата различна перспектива за това как виждат волейбол като игра. Споделих каква е теорията за игровизацията и какви са 4-те компонента, които трябва да се вземат предвид при създаване на успешна игра а именно видовете играчи, създаване нива за усъвършенстване, игрови механики и игрови динамики.

Засегнахме ролята, която младите състезатели могат да имат в партньорство с техния треньор и как може да запалим нова искра у тях и да ги стимулираме за растеж като им позволяваме самите те да проучват и създават тренировъчни планове, както и да имат шанс да са в ролята на учещи останалите деца. Най-добрият начин за усвояване на дадено знание е чрез предаването му на други хора. Както споделих с участниците, аз самият разбрах колко малко разбирам от волейбол, когато преди години за първи път се наложи да водя тренировка на подрастващи. От тогава постоянно се стремя да надграждам знанията си и да ги предавам на колеги и състезатели, знаейки, че така и аз самият се усъвършенствам.

Друг важен аспект, който засегнахме, е изкуството да предизвикваме щастие от играта, което се получава, когато правилно балансираме времето прекарано в игра и нивото на трудност. Състезателите постигат оптимално обучение, когато практиката не е нито толкова лесна, че да става скучна, нито твърде трудна или объркваща, че да става разочароваща.

Някой от най-важните за мен механики при създаването на игри остават класиранията, значките или постиженията и възможността да отключваш нови нива за усъвършенстване. Ползвайки съвкупност от игрови механики в тренировъчния процес, ние можем да отговорим и на основните човешки нужди и желания като награда, статус, постижение, себеизразяване, конкуренция и алтруизъм. В допълнение употребата на тези механики позволява на треньора да взима по обективни решения за избор и развитие на състезатели, както и да дава възможност на родителите да получават обективна оценка за развитието на техните деца.

Завършихме уебинара с три нагледни примера за приложението на игровизацията във волейбола в помощ на треньора. Те реално са резултат от предишни уебинари от серията, както и плот на уебинар за споделяне на опит от CEV конвенцията от 2021-а, в която имах възможността да участвам благодарение на подкрепата на треньорската комисия и ръководството на БФВ.

- Кога ще бъде следващят?

- Като участник на първия по рода си проект за сътрудничество и обмен на опит между CEV и AVC тази година, имам ангажимент към CEV да водя семинари в продължение на следващите 2 години на европейско и местно ниво. Това бе само първа стъпка и се надявам при положителна оценка от останалите експерти CEV да ми гласуват доверие за още участия. Има доста теми, върху които работя и бих искал да засегна като например системи за оценка и развитие на треньори, психологическа готовност за игра и системи за идентификация, развитие и избор на състезатели.

От друга страна вече участвах в две събития с подкрепата на БФВ. Първото бе семинар със Силвано Пранди и Николай Желязков за тактическата система на игра и второто бе за споделяне на опит от треньорската конвенция през 2021 г. В момента обменяме идеи с БФВ и се надявам на първо място този семинар за игровизация да бъде проведен на български език, след което да набележим и други интересни теми за споделяне.

Личното ми желание е да създадем платформа за споделяне на опит и развитие на млади и настоящи треньори. Крайната цел винаги е да създаваме любов у състезателите към волейбола и да откриваме и развиваме по най-добрия начин състезатели за националните отбори на България.

- Откакто Любомир Ганев е президент, много често има подобни събития. Как работите с него?

- Любо за мен е един положителен и харизматичен човек с голямо сърце. Благодарение на него и новото ръководство последните няколко години се вижда бавно но систематично развитие на българския волейбол. Контактите с него винаги са ме мотивирали и хранели с позитивна енергия. А относно начина на работа мога да кажа, че е много ясен и лесен. Любо е човек, който обича да дава път и да подкрепя дейни хора. Търси съмишленици и хора с идеи. Когато имам идея или предложение за развитие е достатъчно да му се обадя и да предложа структуриран план. Той от своя страна прави всичко необходимо добрите идеи да се реализират максимално бързо и лесно с подкрепата на целия колектив на БФВ.