Петък, 01 Април 2022 12:15
Давид Давидов: Създаваме структура за постоянна подкрепа на клубове и треньори, развиващи детски волейбол
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Стартираме мащабна инициатива за партньорство между БФВ и общини и градове за внедряване на волейбола в училищата

Давид Давидов е вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, който вече ще отговаря специално за направление "Детско-юношески волейбол". Какви са основните насоки от стратегията за развитие, какви са целите и методите за тяхното постигане за още по-добро развитие на подрастващите, които са основен приоритет на федерацията - Давид Давидов разкрива в интервю за официалния сайт на БФВ.

- Господин Давидов, как изграждането на бъдещето на българския волейбол се превърна във ваша лична кауза и как каузата стана и основна характеристика в работата ви като вицепрезидент на Българската федерация по волейбол?

- Волейболът е моя лична страст и съм преживявал нашите успехи в този спорт още от ранна детска възраст – от Световното първенство през 1986 г, когато печелим бронзови медали. Радвам се, че различни обстоятелства в моя живот доведоха до момент, в който да участвам и да бъда полезен в процеса по запазването на нашите позиции на европейската и световната сцена.

- Изразихте лично желание пред колегите си в управата да се ангажирате специално направление "Детско-юношески волейбол". Част от отговора на въпроса "защо" се крие в приемането на темата с подрастващите за кауза, но какъв е пълният отговор?

- Считам, че такава роля в рамките на Българската федерация по волейбол е задължителна, ако този Управителен съвет и състав на федерацията наистина желаят да оставят някаква следа. За последните две години натрупах доста наблюдения върху състоянието, проблемите и перспективите на волейбола при подрастващите. Смятам, че имаме ясен план за действие, както и мотивиран екип за неговата реализация. Последното бе от първостепенна важност за това мое решение.

- Какви ще бъдат новите ви функции като вицепрезидент, отговаряш за детско-юношеския волейбол?

- Ролята не е стриктно дефинирана и функциите зависят изцяло от нашите амбиции. Смятам, че с опита си мога да бъда полезен в различни направления. На първо място е създаването на структура, която не просто администрира първенства, а има градивна роля. Да създава предпоставки за повишаване на интереса към волейбола от страна на подрастващите и неговото ниво. Да бъде в постоянна подкрепа на клубовете, развиващи детски волейбол. Да съдейства на треньорите в процеса на тяхното усъвършенстване. Да привлича нови финансови партньори, които да подпомагат конкретно детско-юношеско направление. Да подобри своята комуникация и информация към волейболната общественост, през каналите на БФВ. Задачите и възможностите са неограничени.

 

02991026616

 

- Как БФВ ще стимулира клубовете да произвеждат повече волейболисти, да развиват повече възрасти и да разчитат на повече лични кадри в представителните си отбори? Какви предпоставки ще създадете, така че повече деца да приемат волейбола като част от живота си?

- Нашите амбиции са да осигурим различни форми на подкрепа за клубовете – финансова, материална, възможности за повишаване на треньорския капацитет и т.н. Ще търсим начини да повишим конкурентността на нашите първенства, както и броя на качествените срещи между отборите. Нашият екип от специалисти ще поддържа динамична връзка с работещите клубове, за да има детайлна и актуална информация за всички състезатели, показали потенциал за професионален волейбол.

Стартираме мащабна инициатива за партньорство между БФВ и общини и градове с работещи клубове за внедряване на волейбола в училищата – възможност за клубовете да привличат и селектират деца с подходящи физически данни. Тази инициатива ще започне до месец в София, но от есента ще се прехвърли и в други градове.

- Волейболът е любим спорт на България. Какво друго се планира, за да заживеят децата с магията на волейбола още от най-ранна възраст?

- В исторически план най-голяма роля за ентусиазма и увличането по нашия спорт са имали успехите на представителните ни отбори и българските звезди в топ първенствата на Европа. Те винаги са били двигател за привличане на деца в нашия спорт. Сериозно въздействие ще окаже максимално отразяване на всички нива на нашия волейбол – в традиционните и в социалните медии. Правим всичко възможно срещите при подрастващите да достигат до най-много хора - както на националните отбори, така и държавните първенства. Развиваме партньорства с медии, които да ни подпомогнат в тази мисия.

- Достатъчно средства ли се отделят за детско-юношеския волейбол?

- Смятам, че на фона на средствата, с които разполагат нашите клубове и федерацията, имаме изключителни резултати на ниво подрастващи. Считам, че има сериозна необходимост от промяна на приоритетите при финансиране - от инвестиции в мащабни мултифункционални проекти, рядко използвани за спорт, към инвестиции в тренировъчна база за подрастващи. Най-голямата преграда пред нашите амбиции е оценката на нашата държава към треньорската професия - изключителна пречка пред мотивацията на млади хора, които да поемат в тази посока.

 

voleinacionali 18 g. 3951803452780018614 original

- В какво състояние е материалната база, на която трябва да се готвят бъдещите звезди?

- Макар и да има много какво да се направи в тази насока, доста клубни собственици, както и доста общини направиха стъпки в правилната посока. Столицата има най-сериозна нужда от подобрение в тази област - има явен недостиг на съоръжения, в които да се практикува и развива нашият спорт.

- Какви краткосрочни цели си поставяте - до края на 2022 г.?

Сред целите ни за тази година са следните:

- Създаване на работеща структура в рамките на БФВ, която да може да изпълни поставените задачи.

- Увеличаване на бюджета за детско-юношески волейбол, чрез създаване на нови рекламни партньорства.

- Добавяне на нови турнири при подрастващите - вътрешни и международни.

- Създаване на нов сайт на БФВ с подчертан акцент към детско-юношеския волейбол.

- Анализ на формата на първенствата при подрастващите и възможности за повишаване на конкурентността.

- Какви хора ще бъдат ангажирани с мисията за още по-доброто развитие на детско-юношеския волейбол? Вече се включиха доказани имена във волейбола. Имате ли планове за изграждане на, ако може да го наречем "национален отбор от експерти", който да реализира по най-добър начин целите на ръководството?

- Към екипа ни вече се присъединиха Николай Иванов и Драган Иванов – специалисти с огромен волейболен опит и конкретен такъв в областта на подрастващите. Към тях добавям и Евгени Иванов, председател на комисия „Детско-юношески волейбол“ и човек с изключителна волейболна история. Разчитаме на тях да осигурят връзката между вътрешните първенства и националните отбори, както и да улеснят работата на националните треньори в процеса на селекция и провеждане на подготовка. Вече акцентирах върху изработения ясен план за действие и най-важното – наличието на мотивиран екип от професионалисти, който да го реализира.

- Постиженията на националните отбори на България при подрастващите са доказателството, че страната ни е сред водещите волейболни нации и продължава да ражда волейболни звезди на бъдещето. Какво очаквате от отборите през тази година?

Какво може да се прави още по-добре за пълноценното интегриране на талантите ни националните ни отбори за мъже и жени и цялостно в големия волейбол?

- С нетърпение очакваме предстоящите европейски първенства. Смятам, че повечето състезатели в различните формации натрупаха ценен опит през годината и можем да изпратим отборите си на съответните турнири с оптимизъм. Възможната интеграция на ниво мъже и жени до голяма степен зависи от самите състезатели - справяне с по-високите очаквания и отговорност, правилни решения при избор на клуб и треньор при излизане в чужбина, постоянство и професионализъм в ежедневната работа.

- За треньор на момчетата до 17 години бе избран Андреа Буратини. Планирате ли той да обучава други български специалисти? Той ли ще е единственият чужденец, който ще работи с подрастващи във федерацията?

- Андреа работи в България вече четвърта година. През неговите „ръце“ като главен треньор на подрастващите в Левски минаха вече три набора, основни състезатели в три различни национални отбора. Семейството му е в България с него. Не гледаме на него като чужденец, а като участник в нашия проект за бъдещи звезди на българския волейбол. Не планираме привличане на други чужденци на ниво подрастващи – ще разчитаме на български специалисти.

- Планира ли федерацията да изпрати треньори на обучение в чужбина?

- Възможностите за повишаване на квалификацията на треньорските кадри е сериозно засегната в нашата програма. Ще работим за създаване на регулярна програма за семинари, както у нас така и в международни формати.

- Да развивате млади волейболисти е и личен ваш приоритет на клубно ниво. Бихте ли описали и емоционалната гледна точка на тази ваша кауза - как се чувствате в моментите, в които талант от школата пробие в първия отбор, когато талант от школата се превърне в основна фигура в първия отбор, когато получи признание по света, когато започне да носи слава и награди за националния отбор?

- Удоволствието е огромно! Когато се включихме във волейболния проект на Левски, момчета като Алекс Николов, Стоил Палев, Венислав Антов и Лазар Бучков бяха на по 12-13 години, а вече изглеждат близо до голям волейбол. Донесоха ни изключителни емоции с представянето си на Световното първенство до 19 г. в Иран. По пътя им вървят състезатели от следващия набор като Кристиян Титрийски, Александър Къндев и Симеон Николов. За нас именно това носи най-голямо удовлетворение.