Неделя, 30 Януари 2022 23:22
Нефтохимик в спор с Хебър за Купа България
Снимки: start-photo.bg/БФВ

Нефтохимик 2010 (Бургас) се наложи с 3-0 над Пирин Разлог във втория полуфинален сблъсък за Купа България 2022, и стана вторият финалист в турнира.

Така, по пътя си към трофея, Нефтохимик ще трябва да срещне с основния си съперник в последните години - Хебър Пазарджик, които по-рано през деня се наложиха с 3-0 над Дея Волей Бургас.

Финалът е в понеделник, 31.01, на живо в по Диема Спорт 2, от 19:00ч.

Това е трети финал за Купата между двата тима, след като те се срещнаха през 2019 и 2020г.

В полуфиналния мач срещу Пирин, изигран в бургаската зала “Младост”, състезателите, водени от Николай Желязков, доминираха изцяло на терена. Тимът от Разлог от друга страна, със значителни липси в състава си - без топ реализаторът в Ефбет Супер Волей Спас Байрев и без ст.треньора Благовест Катранджиев, не успя да се противопостави на опонентите си.

Пирин 0 - 3 Нефтохимик 2010 (15-25, 18-25, 15-25)

Нефтохимик започна без Николай Николов и либерото Мартин Иванов, но това не им попречи да поведат в резултата. Състезателите на нац.селекционер Николай Желязков демонстрираха по-добра игра и закономерно натрупаха комфортна точкова разлика. С 56% ефективност в контраатаката, Нефтохимик се справиха без проблеми в първия сет.

 

thumbnail 437620220130185648

Пълното надмощие в отварящата част изигра лека лоша шега на бургазлии, като те загубиха за момент концентрация. Въпреки че състезателите на Пирин изпитваха затруднение в атака, те успяха да се приближат в резултата и поставиха противника си в ситуация, е която Желязков се видя принуден да поиска прекъсване (11-10). Равнопоставената игра продължи до 18-тата точка, като след това Нефтохимик успя да стабилизира представянето си и поведе с 2-0.

В третия гейм, Желязков даде почивка на някои от титулярите си, но влезналите Любо Телкийски, Венци Трифонов и Трифон Лапков не разочароваха.

 

thumbnail 766220220130200012

Александър Симеонов, капитан на Пирин Разлог: “Във втория гейм имахме своите шансове. Може би те се отпуснаха за момент след лесно спечеления първи гейм, ние вървяхме равностойно до 17-та и 18-та точки, но след това, благодарение на хубав начален удар и добра изграден блок, те се върнаха и спечелиха. По-добрият отбор победи закономерно. Трябва да обърнем на нашето посрещане и да работим върху това, за да може нашият разпределител да върши работата си. Общата ни оценка за представянето ни тук на Финалите за Купата е добра.

Закономерно, двата най-добри отбора ще играят финал. Надявам се да стане един истински спектакъл за публиката, двата отбора да се раздадат максимално. Нека да са здрави и по-добрият да победи!

Започваме втория полусезон в Ефбет Супер Волей с гостуване на Добруджа 07. Предстои ни тежък мач, те играят много добре у дома, но се надявам да се съберем, да се възстановят Спас Байрев и Васил Атанасов и да тръгнем с победа. Да сме живи и здрави, и да радваме нашите фенове с победи!”

Николай Желязков, ст. треньор на Нефтохимик 2010: “Смятам, че днешната среща беше мнoго различна от вчерашната. Противникът не беше толкова “дразнител” като Монтана. От една страна, това е добре, от друга - не. Позитивното от днешната среща е, че успяхме да запазим силите на някои състезатели. Не съм доволен от нивото на концентрация след първия гейм. Очаквахме срещата да приключи пртоколно, а това е опасно. Доволен съм то включването на хора от пейката - Телкийски, Трифонов, Лапков, всички.

 

thumbnail 983620220130200035

Изпълнихме си целта да играем финал срещу Хебър. Те имат състезатели на светвоно ниво, голяма класа във всички елементи; момчета, които са играли много финали. Това е отборът фаворит, няма как да не е така. Надявам се да направим мач, в който да дадем най-доброто от себе си, и така да имаме шансове нещо повече да се случи.”

Николай Учиков, състезател на Нефтохимик 2010: “В общи линии, с оглед на това, че доста хора от Пирин ги нямаше на терена, те направиха това, което могат спрямо създалата се ситуация. Поздравления за тях!

Хубаво е, че достигаме до още един финал, ще видим какво следва от тук нататък. Винаги е хубаво да играеш финал пред родна публика. Всеки финал е нещо специално! Никога не знаеш какво ще се случи. Дали излизаш като фаворит или като губещ, финалът е финал, винаги е интересен.

Познаваме се добре с Хебър, успяхме да се разминем веднъж. Надявам се да стане интересен мач утре, да видим хубав волейбол от двете страни и по-добрият да спечели.