Сряда, 29 Декември 2021 08:48
Диян Боюклиев: Силите са изравнени, три държави ще се борят за една квота за Евроволей 2022
Снимка: cev.lu

Националният отбор за жени под 17 години, воден от Диян Боюклиев, започна подготовка на 28 декември за предстоящата Балканиада. Турнирът е квалификация за Европейското първенство 2022. Домакин на състезанието е Балъкесир (Турция), а мачовете са между 12 и 16 януари.

Участват седем отбора, разделени в две групи. България е в потока с Гърция и Турция. В другата група са Сърбия, Румъния, Черна гора и Албания. Първите два отбора продължават на полуфиналите. Само победителят се класира директно за Европейското първенство, което ще е от 16 до 24 юли в Чехия

 

256320210715003645

 

Старши-треньорът Диян Боюклиев заяви, че силите в тази квалификация са изравнени и предстои тежко състезание, но отборът ще се бори с всички сили за единствената квота за Европейското.

„Ще водим подготовката си за Балканиадата в зала „Христо Ботев“. Имаме период от две седмици за работа. За краткото време, с което разполагаме, ще се опитме да стабилизираме момичетата и да работим най-вече по тактическите задачи.

В първия ни мач от Балканиадата се изправяме срещу Гърция – съперник, когото не познаваме. Южната ни съседка събира национален отбор за първи път в тази възраст, тъй като поради пандемията не участва на изминалите квалификации. Нямаме инфо и излизаме да играем на пълни обороти за успех.

Следващият мач е с Турция. На Европейското първенство бихме туркините в малкия финал за трето място. Изоставахме с 0:2, но направихме обрат и ги надиграхме с 3:2. Сега сме с тях в една предварителна група. Дали от реваншизъм или друго, но сме в една предварителна група. Те са и домакини и също излизат за победа. Турция има огромен ресурс, може и да има промени в състава и непознати състезателки. Определено предстои тежък мач. Хубавото е, че в първия ден може да ги наблюдаваме и да видим отбора им.

 

696920210716004812

В другата група пък е Сърбия. Като цяло трите страни – България, Турция и Сърбия, ще се борят за първото място. Силите са изравнени, като определено квалификацията ще е тежка. Но ние ще се постараем да дадем всичко от себе си и ако можем да вземем билет за европейското още в Турция.

Здравословно тимът е добре. Единствено Михаела Иванва, която скъса връзки на европейското, все още се възстановява, като няма да може да вземе участие на Балканиадата.“