Неделя, 24 Октомври 2021 09:00
Нефтохимик с победа след петгеймова битка срещу Левски
Нефтохимик надигра Левски с 3:2 гейма. Снимка: Костадин Андонов, БФВ/Start-photo.bg

С четири изключителни мача завърши първи кръг от НВЛ, сезон 2021/2022. Берое 2016 - Дунав, Сливнишки герой - Ботев Луковит, Хебър - Монтана, Нефтохимик 2010 - Левски София, бяха отборите, които тази събота се изправиха един срещу друг в търсене на първа победа във волейболния елит.

Дунав успя да надвие Берое с 3-1 гейма (21-25, 25-14, 25-17, 29-27), показвайки здрави нерви в решителни моменти. Състезателите от Русе статираха по-зле в мача, губейки първия гейм, но след това успяха да вземат контрол върху случващото се на терена, и да не допуснат големи изненади. Мотивирани, момчетата на Пламен Христов, изравниха резултата (1-1), и въпреки че съперникът се опита да следва ритъма на своите опоненти, гостите грабнаха и третия гейм. Истински волейболен трилър се разигра в последната част на мача, като двата тима се бориха за всяка точка, но повечето непредизвикани грешки от страна на отбора от Стара Загора наклониха везните в полза на гостите. Най-резутлатен стана Петър Христосков, записвайки 17 точки и 44% успеваемост в атака. С 16 точки и 69% успеваемост пък се отчете Стивън Димитров.

         

Dunav              

Сливнишки герой пък дебютира по отличен начин в елита, поздравявайки се с чиста победа в три гейма (25-21, 25-17, 25-17) срещу отбора на Ботев Луковит. Състезателите на Мартин Стоев показаха по-добра игра в различните елементи, като само в първия гейм Ботев Луковит успя да се противопостави на опонента си. След 20-тата точка, тимът от Сливен взе превес и не допусна обрати до края на мача. Мариян Наков стана най-резултатен играч в мача, записвайки 16 точки и 56% успеваемост в атака. Методи Ананиев добави 11 (54% успеваемост), а Павел Душков завърши с 8 точки и 62% успеваемост.

 

n-341004

 

Действащите шампиони на България, Хебър Пазарджик не срещнаха никакви трудности в първия си мач за сезона, показвайки по-добра класа и надвивайки Монтана с категоричен резултат 3-0 (25-18, 25-20, 25-20). Еднакъв сценарий се разви и в трите гейма - състезателите на Мартин Коста Бланко успяваха да “дръпнат” в резултата още в началото на всяка една част, и демонстрирайки мотивация и отлично настроение, контролираха напълно случващото се на терена. Брадли Гънтър беше над всички в мача, финиширайки с 19 точки и 58% успеваемост в атака. Якопо Масари, който преди седмица спечели приза за MVP в мача за Суперкупата на България, пък добави 12 (55% успеваемост). Виктор Йосифов се отчете със 7 точки и 80% успеваемост.

03829112

 

В последния мач за деня, Нефтохимик 2010 и Левски София поднесоха редица емоции на волейболните фенове, които имаха възможността да следят двубоя и пряко по Диема Спорт 3. След петгеймова битка, бургазлии се поздравиха с успеха (22-25, 25-20, 25-19, 20-25, 15-10). В мач, продължил два часа, и двата отбора показаха хъс и желание за победа до последния съдийски сигнал.

Капитанът на Нефтохимик, Николай Николов не успя да вземе участие в мача, заради травмата, която получи преди началото на мача за Суперкупата на България. На негово място в игра се появява Венцислав Рагин.

Столичани също не успяха да разчитат на всички свои играчи - младият национал Николай Захариев все още не е на линия, лекувайки травма, която получи по време на световното първенство за младежи под 21 години. Лазар Бучков се изявава на негово място, а официален дебют в Супер Волей направи и по-малкият син на Владимир Николов. 14-годишният Симеон Николов играе на поста разпределител

Демонстрирайки по-добра игра на сервис, Левски започна по-добре в мача, взимайки първия гейм. Бургазлии обаче реагираха бързо, и възползвайки се от грешките на столичани, поведе с 2-1. Не така обаче се разви четвъртият гейм, в който Левски отново показа истинското си лице, изравнявайки резултата и вкарвайки мача в тайбрек. Нефтохимик успя да намери правилната мотивация и да запази концентрация в решаващия пети гейм, поздравявайки се с крайната победа. Мирослав Градинаров, който получи приза за MVP на двубоя, завърши със 17 точки в мача и 57% ефективност в атака. Юлиус Фиркал добави 18 (53%).